Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Par jämför handpenningslån i mobilen hos låneförmedlaren Toborrow

Vad är skillnaden mellan ett överbryggningslån och ett handpenningslån?

Sammanfattning

Behöver du låna till handpenning för din nya bostad, men har inte fått pengar från din egna försäljning än? Många bostadsköpare står inför ett dilemma: ska vi köpa en ny bostad först och sälja sen eller sälja först och köpa sen? Eftersom de allra flesta brukar använda pengarna från försäljningen till att betala det nya boendet är det oftast lättast att sälja först och köpa sen. Men ibland är det marknaden eller andra omständigheter som avgör. Ett handpenningslån hjälper dig att betala handpenning innan du fått pengar för din egna försäljning - en sits som många hamnar i.

Vad är en handpenning?

Det är en förskottsbetalning som brukar motsvara tio procent av slutpriset på bostaden, som du betalar dagarna efter att du skrivit under köpekontraktet. Handpenningen är en garanti för köparen och mäklaren att du ska köpa bostaden. Handpenningen kan du betala med eget sparkapital, brygglån eller med ett handpenningslån. Handpenning är alltså den summa som du betalar som köpare när du ingår ett avtal om att köpa något. Handpenning är vanligast vid köp av bostäder men förekommer också vid köp av exempelvis bilar, båtar och andra varor som kostar relativt mycket pengar.

Handpenningen betalas i förskott till säljaren och utgör en viss procentsats av totalpriset, vanligtvis 10 %. Syftet med handpenningen är att säkerställa att köparen är seriös och planerar att slutföra köpet. Om köparen drar sig ur affären har säljaren normalt rätt att behålla handpenningen. Men det går också att förhandla bort detta villkor.

Vad är ett brygglån

Överbryggningslån, eller ett så kallat brygglån, är ett tillfälligt lån som du kan behöva om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla. Eftersom överbryggningslånet ska finansiera hela köpet av bostaden är det ofta på ett väldigt högt lånebelopp, många gånger upp till flera miljoner kronor. Meningen med ett överbryggningslån är att det ska hjälpa dig att köpa en ny bostad innan du hunnit sälja din nuvarande, det är dock inte tänkt att fungera som ett andra bolån därav kan även löptiden vara väldigt kort.

Lånet är amorteringsfritt och när köparen av din bostad har betalat hela köpeskillingen till dig använder du bara pengarna för att lösa lånet samt den ränta som uppstått under tiden du haft lånet.

Vad skiljer överbryggningslån mot handpenningslån?

Många blandar ihop ett överbryggningslån med ett handpenningslån, dessa två lån skiljer sig dock åt och fyller två helt olika funktioner i ett bostadsköp. Ett överbryggningslån använder du när du köper en ny bostad och inte hunnit få pengarna än för den bostad du säljer. Ett handpenningslån är i stället ett vanligt privatlån du tar om du inte har råd att finansiera handpenningen för den bostad du vill köpa. Ett överbryggningslån, ett så kallat brygglån, möjliggör finansiering av en ny bostad även om den befintliga bostaden ännu inte är såld. Det kan därför under en tid finnas behov av dubbel finansiering.

Ett handpenningslån kan således vara aktuellt för både förstagångsköpare och personer som bara köper en ny bostad, medan överbryggningslån bara är aktuellt för den som redan äger en bostad. Eftersom handpenningslån bara avser handpenningen medan överbryggningslånet avser hela kostnaden för bostaden skiljer sig även räntan och lånebeloppen åt. Ett överbryggningslån kan många gånger vara större än ett vanligt handpenningslån.

Pengarna sitter fast i tidigare boendet

Ofta ska pengarna från försäljningen av ditt gamla boende betala för den nya bostaden. Om du har tillträde till din nya bostad innan du hunnit lämna över det gamla boendet till köparen kan vi hjälpa dig med ett handpenningslån. Lånet ger dig möjlighet att betala den nya bostaden innan du fått pengarna för din gamla.

Hur mycket handpenning behöver jag betala?

Handpenningen betalar du när du har skrivit på kontraktet för din nya bostad. Den ligger vanligtvis på 10 procent av slutpriset, och är en säkerhet för att du ska genomföra köpet. Det är relativt enkelt att räkna ut den faktiska handpenningen vid ett bostadsköp. Du tar endast 0,10 x köpeskilling (slutpris). Exempelvis, ska du köpa ett hus för 3 000 000 kronor, behöver du betala en handpenning på 300 000 kronor.

Handpenningslån när den privata ekonomin inte räcker till

Det är inte alla som redan äger en bostad eller som faktiskt säljer med en vinst som kan användas till det nya köpet. Att spara ihop en handpenning utöver annat sparande och kostnader kan.vara tufft hos många och då finns det andra finansiella val du kan göra. Ett handpenningslån kan hjälpa dig med de 10% som ska betalas in dagarna efter signerat köp.

Varför använda ett privatlån för handpenningen?

Många köpare väljer att använda ett privatlån för handpenningen om de inte har tillräckligt med besparingar tillgängliga eller om de vill behålla sina besparingar för andra ändamål. Lånevillkoren för ett privatlån kan variera beroende av din kreditvärdighet och långivarens villkor. Det är viktigt att jämföra olika erbjudanden och räntesatser för att hitta det bästa lånet för din situation.

Fördelar

Genom att använda ett privatlån kan köparen köpa fastigheten och komma in på marknaden även om de inte har den fullständiga handpenningen tillgänglig. Det kan ge möjlighet att köpa fastigheten när räntorna är låga eller när det finns en fördelaktig marknad.

Långt ifrån alla har den handpenning som vanligtvis krävs för att köpet av en bostad ska gå i lås. Hos oss kan du ansöka om ett tillfälligt lån för att bekosta handpenningen. På Toborrows plattform kan du jämföra handpenningslån hos våra flertalet banker och andra långivare. Ansökan är inte bindande och kostnadsfri.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2024-02-27 14:10
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist