Vi hjälper dig hitta finansiering till ditt fastighetsprojekt

Genom att jämföra fastighetslån hos Toborrow kan du få flera svar och hitta ett låneerbjudande som passar dig och ditt företag. Du får personlig hjälp av en kreditspecialist under hela processen.

Låna upp till 20 miljoner
Personlig handläggare
Låna upp till 20 miljoner

Så fungerar fastighetslån

Processen för fastighetslån kan se olika ut beroende på dina behov. När du skickat in din ansökan blir du kontaktad av någon av våra kreditspecialister, låneerbjudanden kan  även komma direkt i plattformen.
Fyll i ansökan
När du fyllt i ansökan blir du kontaktad av en av våra kreditspecialister där du kan förklara mer om ditt projekt och hitta rätt finansieringslösning samt vilka dokument ditt företag måste ta fram.
Välj låneerbjudande
Toborrow samlar flera låneerbjudanden där du kan välja det låneerbjudandet som passar dig och ditt företag bäst bäst. Här framgår alla villkor för lånet. Ansökan är inte bindande och det kostar inget att ansöka eller få låneförslag.
Lånet betalas ut
När du har valt ett låneerbjudande blir du kontaktad av långivaren som betalar ut ditt lån.

Några av våra finansieringslösningar för bygg & fastigheter

Hos Toborrow kan du få förslag på olika finansieringslönsingar och få anpassade erbjudanden efter ditt företag och er verksamhet.
Byggnadskreditiv är en smidig finansieringslösning där långivaren löpande betalar kostnader för ditt fastighetsprojekt istället för att få lånet utbetalt som en klumpsumma.
Ett brygglån är ett lån med kortare löptid och kan exempelvis vara ett bra finansieringsalternativ när ditt företag väntar på intäkter eller ny finansiering

Så funkar fastighetslån

Att investera i fastigheter är något som har blivit populärt och lönsamt för flera företag, oavsett om de är ett fastighetsbolag eller vill investera i en lokal eller kontor.Toborrow har en helt digital ansökningsprocess där våra kreditspecialister hjälper dig att hitta ett fastighetslån som passar dig och ditt företag.  Olika långivares processer kan se olika ut och genom att söka fastighetslån hos Toborrow kan du hitta rätt på en gång, oavsett om du är i behov av kortsiktig bryggfinansiering, ett fastighetslån med längre löptid eller ett byggnadskreditiv. 

Fastighetslån är ett lån med säkerhet riktat främst till företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer som önskar låna pengar för att köpa en fastighet, renovera eller bygga ut en befintlig fastighet. Ett fastighetslån kommer alltid att vara direkt knutet till någon form av fastighet, vilket även gäller kommersiella fastigheter. Det är fastigheten i fråga som fungerar som en säkerhet för lånet man vill ansöka om. Banken eller långivaren som man använder sig av belånar sedan fastigheten. Det vanligaste är att aktören belånar ca 60-80 % av marknadsvärdet som råder för stunden.

Vad är skillnaden på ett företagslån och fastighetslån? 

Begreppet används i alla samband då ett företag söker finansiell hjälp för att ha råd med olika typer av projekt. När man ansöker om ett fastighetslån behöver det således inte innebära att man ska köpa en fastighet, även om banken i första hand kommer att utgå från detta. Pengarna som man får från lånet kan användas även till andra tillfällen, t.ex. om man har ett behov av extra kapital.När ett företag vill köpa upp en fastighet, t.ex. för att renovera och sälja vidare, kallas detta för ett fastighetslån. I grund och botten kan man säga att låneformen fungerar precis likadant som ett vanligt företagslån, men skillnaden är att beloppen oftast är högre, just eftersom det är fasta och större tillgångar som det handlar om.

Några av våra utvalda partners

Vad är räntan på ett fastighetslån? 

När det är dags att ansöka om ett fastighetslån för företag är räntan den del som många anser mest avgörande för vilket lån man ska välja. Räntan för ett fastighetslån följer ingen fast kalkyl utan sätts individuellt. Räntan kan således variera väldigt mycket beroende på företagets ekonomiska förutsättningar, men också beroende på storleken på lånet och lånets löptid. Man kan även välja mellan fast och rörlig ränta, vilket också kan påverka priset. Toborrows långivare är specialiserade på fastighetslån med kortare löptid och topplån vilket gör att räntan kan vara något högre än hos storbankerna. 

Men precis som med andra typer av lån kommer räntan att sättas individuellt och utifrån företagets och företagsledarnas ekonomiska förutsättningar. Det innebär att ju bättre kreditvärdighet ett bolag har, desto bättre ränta och villkor kommer man också att få. Etablerade företag har därför oftast bättre förutsättningar för bra lånevillkor. I samband med ansökan är det vanligt att behöva skicka in dokument som styrker verksamhetens vinst under de senaste åren, samt årsomsättning och ett fullständigt bokslut. Även fastighetens värde, art och belåningsgrad kan påverka vilken ränta du kommer få på ditt fastighetslån. 

Hur fungerar amortering för fastighetslån? 

Även om räntan sätts individuellt finns det andra faktorer som skiljer fastighetslånet från ett företagslån eller annan typ av låneform och det är amorteringen. Det kan kännas lockande att välja ett fastighetslån med en mycket låg amortering varje månad, men nackdelen med detta är att räntekostnaderna kan då bli högre då du betalar av mindre av lånet varje månad. Detta kan dock vara ett mycket smidigt alternativ för fastighetsbolag som är intresserade av bryggfinansiering medan de väntar på att deras storbank ska handlägga ärendet.
Hur amorteringen ser ut kan också bero på återbetalningstiden på ditt lån och du kan då välja mellan en låg eller en hög amortering. Vilken återbetalningstid du väljer och vilken ränta du får kan således se väldigt olika ut beroende på vilken typ av fastighet du vill låna till och hur din situation och behov ser ut. Genom att jämföra flera långivare och lån mot varandra är det lättare att hitta den bästa räntan och bästa villkoren. Har du specifika önskemål kring amorteringen på ditt fastighetslån kan du diskutera detta med våra kreditspecialister som kan meddela detta till långivarna och förhandla fram en bra deal. 

Vi finns här för dig om du behöver hjälp

08-520 017 30
Telefon:
Adress: Adolf Fredriks Kyrkogata 8,
111 37 Stockholm
Öppettider
Måndag till fredag:
09-17
Sändag
Lördag: 
Stängt
Stängt
Magnus Ersson
Kreditspecialist

Vad krävs för säkerhet vi fastighetslån? 

En fastighet är i regel en mycket stor och kostsam investering. Därför är det inte alltid säkert att hela beloppet för fastighetslånet kommer att beviljas. Ett av kraven för att få lånet att gå igenom är bland annat att det finns en säkerhet för banken att använda sig av. I många fall är det fastigheten som man planerar att investera i som fungerar som just detta. Beroende på vilken långivare eller bank som man använder sig av kan också andra typer av säkerheter vara ett krav. Det kan t.ex. handla om fastighets- eller företagsinteckning, alternativt personlig borgen.

Idag är det inte ovanligt att vilja hitta fastighetslån och företagslån som inte kräver säkerhet, eftersom det helt enkelt innebär en större risk för låntagaren om lånet inte kan betalas tillbaka. Det är dock viktigt att vara införstådd med att säkerheten inte bara är till bankens fördel, utan också till företagets. Det är större chans att få ett fastighetslån beviljat om det finns en säkerhet med i ansökan, men du kan också räkna med bättre ränta och bättre lånevillkor. Ett bra sätt att hitta det bästa fastighetslånet är genom att göra en grundlig jämförelse innan man väljer. Idag finns det många aktörer och banker som erbjuder fastighetslån och villkoren kan variera kraftigt. Med en jämförelse kan man se vilken aktör som är villig att ge det bästa låneerbjudandet och det högsta lånebeloppet.

Blogg och nyheter

Frågor och svar

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som förmedlar kontakten mellan banker och kunder som vill låna pengar. Användningen av låneförmedlare maximerar sannolikheten att få ett lån med riktigt bra villkor ökar eftersom många banker tävlar om dig.

Vad är en checkkredit?

En checkkredit är oftast bra för dig som företagare när du är i behov av likviditet snabbt. När du blir beviljad en checkkredit får du en gräns upp till vilken du kan låna, men du kan välja hur mycket utav den du vill utnyttja. En checkkredit kan ibland även kallas kontokredit.

Vad finns det för olika lånetyper?

Finansiera ditt företag med rätt typ av lån. På Toborrow kan du ansöka om olika lån till ditt företag beroende på vad syftet med lånet är. Våra partners har olika utbud på finansiering av företag och vad är då bättre än att de är samlade på en och samma plattform? De vanligaste finansieringstyperna hos oss är: Företagslån, checkkredit, fastighetslån och leasing. Du kan läsa om alla våra lånetyper här.

Vem kan ta ett företagslån?

Vi vill på vår plattform kunna erbjuda så många företag som möjligt chansen till finansiering. Därför har vi samlat flertalet långivare som tar del av din ansökan och lämnar erbjudanden till just ditt företag. Men vem kan ta ett företagslån? För att kunna ansöka på Toborrow måste vissa kriterier uppfyllas: Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. Den personen som ansöker ska ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Det slutliga lånebeloppet beror på vad företaget har för kreditrating, hur dess betalningsförmåga ser ut samt respektive långivares egna riskbedömning. Har du ett registrerat skuldsaldo på företaget kommer du tyvärr inte kunna erbjudas finansiering hos våra partners. Om du däremot har en betalningsanmärkning spelar det stor roll vad anmärkningen avser, hur mycket och när den registrerades.

När betalas lånet ut?

Det beror på vilken långivare du tar lån hos. Efter att du skrivit under skuldebrevet betalar banken ut lånet till dig och du brukar få in pengarna på kontot inom några dagar.

Tar ni endast en kreditupplysning vid min ansökan?

Ja, Toborrow är registrerad som låneförmedlare hos UC och därmed tas endast en kreditupplysning hos UC. Om du i ansökan även anger att personlig borgen kan erbjudas tas även personupplysning från UC.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilka är Toborrow?

Sedan 2014 har Toborrow strävat efter att fler företag enklare ska kunna växa med ett företagslån till en marknadsmässig ränta. På plattformen kan du som företag jämföra låneerbjudanden från flertalet kreditgivare och banker. Toborrow har sitt kontor i Stockholm men driver allt digitalt.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag kan få för ränta.

Öka möjligheterna med en kalkyl

Det krävs ett mycket stort kapital för att kunna uppföra kontor, annan nybyggnation och bostäder, likväl som att köpa upp eller bygga om redan befintliga tomter, lokaler och bestånd. Att få ett fastighetslån beviljat kräver således mycket mer än många andra låneformer, men det finns möjlighet att öka chansen för att få lånet igenom. Som tidigare nämnt är det vanligt att man använder fastigheten som en säkerhet i frågan eller/och att en eller flera företagsledare går in som borgensman. Utöver detta kan det även vara en god idé att upprätta en detaljerad och genomtänkt företagskalkyl.


Syftet med en kalkyl är att göra en fullständig beräkning på hur kassaflödet i verksamheten ser ut. Kalkylen bör bland annat inkludera hur mycket pengar som företaget är i behov av för att kunna täcka upp för alla kostnader, men det är även rekommenderat med en kalkyl på olika händelseförlopp. Kalkylen bör då visa hur företaget kommer att stå pall vid det bästa händelseförloppet, men även vid ett normalt händelseförlopp såväl som vid det sämsta möjliga utgångsläget. På så sätt får banken en tydlig bild av hur pass förberett företaget och låntagaren är för olika typer av scenarion.


Det är fullt möjligt att skapa en kalkyl på egen hand, men tack vare modern teknik finns det idag möjlighet att skapa kalkyler med hjälp av mallar på internet. Genom att använda sig av en sådan, alternativt söka professionell hjälp i frågan, kan beslutsprocessen gå mycket snabbare och enklare och lånet kan beviljas tidigare. Vid skapande av kalkylen är det bra att räkna på hur mycket den totala kostnaden för lånet kommer att bli. Det gäller inte bara den månadskostnad man kommer att ha, utan även räntor och andra eventuella avgifter som tillkommer. Observera att en längre återbetalningstid gör lånet dyrare. Ett tips är således att försöka betala av det så fort som möjligt, om företagets ekonomi tillåter.

Låna till fastighet i aktiebolag

Tack vare möjligheten att ansöka om ett företagslån eller ett fastighetslån via nätet är låneprocessen idag mycket enkelt. Som företag är det en fördel om man ser till att ha alla papper och dokument redo, eftersom detta är något som de flesta banker kräver när det kommer till fastighetslån. Här är det även viktigt att se till att man uppfyllerde krav som finns för att få låna, vilket t.ex. kan vara att företaget måste ha gått i vinst under ett visst antal år eller att företagsledare behöver stå som borgensmän. När ett lån har blivit beviljats ska detta signeras av företaget. För att påskynda processen och erbjuda en snabbare utbetalning sker detta vanligtvis digital via BankID även om det finns variationer där skriftliga lånehandlingar fortsatt är ett krav förekommer.

När ska man ta ett fastighetslån?

Det finns flera orsaker till varför man som företag vill investera i fastigheter. En mycket vanlig anledning är att man vill köpa upp, fixa till och därefter handla med fastigheterna. När det gäller bostadsrättsföreningar handlar det vanligtvis om att köpa fastigheter till sina medlemmar. Det innebär att ett fastighetslån kan användas till både hyresfastigheter, kommersiella fastigheter, fritidshus, bostadsrätter och även lantbruksenheter.

Att ta ett fastighetslån för att ha fastigheterna som en affärsidé är precis lika vanligt. Många företag kan se fastigheter som renoveringsobjekt som sitter på mycket stor potential där värdet kan öka på sikt. Genom att köpa fastigheten och renovera den finns det stora kapital att hämta. Naturligtvis kan det även vara så att man vill köpa kontor eller affärsbyggnader till den egna verksamheten.

Fastighetsfinansiering för företag - Ett grönare alternativ

Att fokusera på miljö och hållbarhet är något som har blivit allt mer vanligt. Både privatpersoner och företag lägger idag stor vikt på att erbjuda så gröna och miljövänliga tjänster och produkter som möjligt, något som naturligtvis är mycket uppskattat och en trend som förhoppningsvis håller i sig länge. Man källsorterar, minskar matsvinnet genom att planera sina inköp och minskar användandet av utskrifter och papper. Även i samband med fastighetsfinansiering finns det idag möjlighet att välja ett grönare alternativ för den som vill göra en positiv påverkan på miljön.


Den gröna fastighetsfinansieringen kallas på engelska för Sustainable Finance, vilket beskriver låneformen mycket bra. Syftet med ett grönt lån är att kunna kombinera klassiska och traditionella fastighetslån med stora och viktiga satsningar på ett samhälle som är mer hållbart. Målsättningen är att kunna erbjuda ett lån som minskar utsläppet av CO2 (koldioxid).

Fastighetsfinansiering för företag - Ett grönare alternativ

Det faller sig kanske naturligt att gröna fastighetslån är snällare för miljön, eftersom utsläppen minskar, men det finns också stora fördelar för de företag som söker efter smart och smidig finansieringshjälp. Ett fastighetslån som är grönt har i de flesta fall mycket mer förmånliga villkor när det kommer till ränta och kan användas till både kommersiella fastigheter, lokaler, kontor och bostadsrättsutveckling.


Att använda sig av ett grönt företagslån kan dock komma med nya krav och villkor. Orsaken till detta är helt enkelt på grund av de mer förmånliga lånevillkoren man får ta del av. Vilka lån som banken eller långivaren har kan variera en hel del, men det är inte helt ovanligt att man förbinder sig till att använda lånet för att fortsätta upprätthålla en hållbar investering. Detta är något som då kan behöva redovisas, t.ex. genom att visa hur investeringen haft en positiv påverkan på vatten- eller elkonsumtionen.

Den gröna fastighetsfinansieringen kallas på engelska för Sustainable Finance, vilket beskriver låneformen mycket bra. Syftet med ett grönt lån är att kunna kombinera klassiska och traditionella fastighetslån med stora och viktiga satsningar på ett samhälle som är mer hållbart. Målsättningen är att kunna erbjuda ett lån som minskar utsläppet av CO2 (koldioxid).

Toborrrow samlar in data genom cookies för att leverera vår tjänst, förbättra produkten, genomföra relevant marknadsföring av Toborrows tjänster genom tredje part. Du kan själv kontrollera dina inställningar genom att anpassa cookies. Läs vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.