Ansök om företagslån med personlig borgen

Personlig borgen är en vanlig säkerhet som innebär att du företagare står som ansvarig ifall företaget inte kan återbetala lånet.

Jämför flera långivare
Svar inom 24 timmar
Låna upp till 20 miljoner
Lånebelopp
500 000 kr
Lånetid
36 månader
Fortsätt
(Ansökan är inte bindande)
Testa ditt kreditutrymme utan kreditupplysning Ta testet igen
Till testet
Ange ett giltigt personnummer och välj företag i nästa steg.
Ange ett giltigt telefonnummer.
Ange en giltig epostadress.
(Ansökan är inte bindande)
Har du några betalningsanmärkningar?
Detta fält måste fyllas i.
Tillbaka

Så funkar personlig borgen

När du behöver finansiering till ditt företag vill långivarna ofta ha någon säkerhet för lånet ifall företaget inte kan återbetala lånet. Det finns flera olika säkerheter där personlig borgen är den absolut vanligaste.

Att gå i borgen för ett företagslån innebär att en eller flera personer garanterar återbetalningen av lånet och blir personligt betalningsansvariga för lånet.Detta görs oftast av företagets VD eller ägare och gör ofta att man kan få bättre ränta och villkor på företagslånet. Det kostar ingenting att vara borgensman förutsatt att lånet återbetalas enligt villkoren.

Många långivare kräver en borgensman som säkerhet för företagslån. Kravet är framför allt vanligt för små företag som saknar långgående finansiell historik, och kan därmed inte bevisa att de kan betala tillbaka lånet. Vill man inte ställa ut en personlig borgen kan man ibland erbjuda alternativa säkerheter, exempelvis en fastighet som ägs av företaget eller av företagets ägare.

Krav på borgensmän

Innan ditt företag kan välja att använda sig av borgensmän som säkerhet för lån finns det en del krav du bör tänka på. Personerna måste vara svenska medborgare, ha en ordnad ekonomi och vara fri från betalningsmärkningar. Långivaren kommer därefter att kolla upp respektive persons kreditvärdighet innan lånet kan godkännas.

Om alla uppgifter i kreditupplysningen stämmer överens med långivarens krav är det enkelt att ansöka om ett företagslån. Du gör detta enklast hos respektive banks hemsida. Uppge borgensmännens uppgifter och be dem signera åtagandet direkt via BankID. För mindre företagslån räcker det oftast med en borgensman. Har du istället tänkt ansöka om större lån krävs det fler borgensåtaganden. Olika långivare har givetvis olika krav.

Olika typer av borgensförbindelser

Har du valt en eller flera borgensmän finns det två olika typer av borgensförbindelser borgensmännen kan välja mellan, enkel borgen och proprieborgen. Olika långivare ställer olika krav, men tänk på att de olika förbindelserna påverkar borgensmännen olika om företaget inte skulle klara av att betala tillbaka lånet.

Proprieborgen är den vanligaste typen av borgensförbindelse och ställs oftast för företagslån. Det här är även den enda förbindelsen där det är tillåtet att använda sig av flera borgensmän som säkerhet. åtagandet innebär att låntagaren och borgensmännen är lika skyldiga att betala tillbaka skulden. Dessutom kan långivaren välja att kräva vem som helst av borgensmännen på skulden. Långivaren behöver därför inte ta hänsyn till respektive persons ekonomiska situation.

Om ditt företag istället tänkt lånar mindre pengar och endast behöver en borgensman accepterar en del långivare enkel borgen som borgensförbindelse. åtagande innebär att långivare först måste skicka skulden till Kronofogden, som sedan utreder företagets möjligheter att betala tillbaka lånet. Det är inte först när Kronofogden anser att företaget inte kan betala tillbaka skulden som långivaren kan kräva borgensmannen på skulden.

Frågor och svar

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som förmedlar kontakten mellan banker och kunder som vill låna pengar. Användningen av låneförmedlare maximerar sannolikheten att få ett lån med riktigt bra villkor ökar eftersom många banker tävlar om dig.

Vem kan ta ett företagslån?

Vi vill på vår plattform kunna erbjuda så många företag som möjligt chansen till finansiering. Därför har vi samlat flertalet långivare som tar del av din ansökan och lämnar erbjudanden till just ditt företag. Men vem kan ta ett företagslån? För att kunna ansöka på Toborrow måste vissa kriterier uppfyllas: Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. Den personen som ansöker ska ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Det slutliga lånebeloppet beror på vad företaget har för kreditrating, hur dess betalningsförmåga ser ut samt respektive långivares egna riskbedömning. Har du ett registrerat skuldsaldo på företaget kommer du tyvärr inte kunna erbjudas finansiering hos våra partners. Om du däremot har en betalningsanmärkning spelar det stor roll vad anmärkningen avser, hur mycket och när den registrerades.

När betalas lånet ut?

Det beror på vilken långivare du tar lån hos. Efter att du skrivit under skuldebrevet betalar banken ut lånet till dig och du brukar få in pengarna på kontot inom några dagar.

Tar ni endast en kreditupplysning vid min ansökan?

När du ansöker om ett företagslån hos oss kan du få flera olika låneerbjudanden från våra långivare och vi tar endast en kreditupplysning på företaget via UC. Utöver kreditupplysningen som tas på företaget kommer det även att tas en upplysning via UC på den eller de personer som du har angivit som borgensman för lånet. Vissa av våra långivare kan behöva begära ut extra information från tjänster såsom CreditSafe och Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode), viktigt att tillägga är att dessa inte påverkar företagets kreditbetyg hos Upplysningscentralen (UC).

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilka är Toborrow?

Sedan 2014 har Toborrow strävat efter att fler företag enklare ska kunna växa med ett företagslån till en marknadsmässig ränta. På plattformen kan du som företag jämföra låneerbjudanden från flertalet kreditgivare och banker. Toborrow har sitt kontor i Stockholm men driver allt digitalt.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag kan få för ränta.