Jämför factoring hos flera långivare

Omvandla dina fakturor till pengar och förbättra din likviditet, hos Toborrow kan du få flera förslag på factoring och hitta den bästa lösningen för just dig och ditt företag.

Frigör kapital
Svar inom 24 timmar
Endast en kreditupplysning från UC

Så fungerar factoring via Toborrow

Ansökan är snabb och enkel och du kan få flera erbjudanden med endast en ansökan.
Ikon steg 1 ansök om lån
Du skapar en ansökan
Oavsett om ditt factoringbehov endast är för 1 eller 100 fakturor kan vi hjälpa dig hitta en långivare som passar. För att matcha dig rätt är det bra att lämna så mycket information som möjligt.
Ikon steg 2 välj låneerbjudande
Långivarna presenterar factoring erbjudanden
Långivarna svarar på din förfrågan och kommer med ett erbjudande.
Du kan jämföra erbjudandena och välja det bästa för just ditt företag.
Ikon steg 3 lånet betalas ut
Pengarna betalas ut
Pengarna betalas ut löpande när du använder dig av factoringtjänsten.

Factoring frigör pengar till ditt företag

Factoring betyder att du säljer dina fakturor och att factoringbolaget tar över kreditrisken, de tar alltså ansvar för att driva in en obetald faktura. Det här är en alternativ finansiering till ditt företag när du inte vill ta ett osäkrat företagslån men ändå frigöra kapital. Factoring är ett samlingsbegrepp för fakturaköp och fakturabelåning.

Du kan även ta ett företagslån med dina fakturor som säkerhet och på så sätt frigöra kapital och öka företagets kassaflöde. Att komma igång med en lösning för factoring är oftast enkelt och du kan i många fall ha dina pengar på kontot redan samma dag.

När passar factoring ditt företag? 

Factoring är en typ av finansieringslösning som passar dig med företag som är verksam i en bransch med långa kredittider eller projektcykler då det kan försätta dig som företagare i likviditetsbrist. Factoring är vanligt inom till exempel byggbranschen där man kan ha löpande utlägg i form av inköp, löner och skatt.

Genom att sälja vidare dina fakturor får du betalt direkt och slipper vänta på långa kredittider från dina kunder.
En annan fördel med factoring är, förutom att du får likvida medel till företagskontot, att du även slipper stå för kreditrisken beroende på om det är factoring med eller utan regress.
Du frigör även tid från administrativa sysslor och du kan fokusera mer på det du är bra på och att driva ditt företag vidare.
Factoring innebär också att du kan få en bättre relation till dina kunder då du slipper jaga dem för att betala sina fakturor och kunden kan betala på förfallodatum utan att du blir påverkad likviditetsmässigt.

Några av våra utvalda partners

Logotyp för Capital BoxLogotyp för CorpiaLogotyp för Opr företagslån flexLogo Fedelta företagslånLogotyp för Marginalen BankLogotyp för QredLogotyp för SerafimLogotyp för Nordic FinanceLogotyp för Alfa FinansLogotyp för InvoierLogotyp för FinlyLogotyp för ABS FactoringLogotyp för SBP Nordic fastighetslånLogotyp för IMH finansLogotyp för CrediNordLogo OPR företagslånLogotyp för Finansia

Vi finns här för dig om du behöver hjälp

Chatt:
Epost:
Telefon:
Adress:
Adolf Fredriks Kyrkogata 8, 111 37 Stockholm
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor
Magnus Ersson
Kreditspecialist
Öppettider:
Måndag till fredag:
09-12 och 13-17
Söndag
Lördag: 
Stängt
Stängt
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor
Magnus Ersson
Kreditspecialist

Hur fungerar fakturabelåning?

Fakturabelåning innebär att du via ett factoringbolag tar ett företagslån med dina kundfordringar som säkerhet, det här kan även kallas att man belånar fakturor. 

När du belånar dina kundfakturor innebär det att du tar ett lån med dina fakturor som säkerhet. Det är vanligt att du enbart får ut 70-80% av fakturornas värde innan fakturorna betalats. Efter att dina kunder har betalat sina fakturor får du ut det resterande beloppet. När det sker beror på betalningsvillkoren på fakturorna. 

Att du inte får betalt för en faktura påverkar inte lånebeloppet, däremot påverkar det bankens säkerhet som blir sämre. Ett alternativ till fakturabelåning är fakturaköp.

Hur fungerar fakturaköp?

Fakturaköp innebär att du säljer dina kundfakturor vidare till ett finansbolag. Vid ett fakturaköp ansvarar finansbolaget för att ta över kundfordran. Att sälja dina fakturor bidrar till att du kan frigöra kapital samt att du får ett förbättrat kassaflöde, vilket resulterar i att en rad nyckeltal kan förbättras. 

För att köpa din faktura tar factoringbolaget oftast ut en procentuell avgift av fakturans värde och du får betalt för din faktura så snabbt som möjligt, oftast inom bara någon dag. Vissa aktörer tar även ut en viss administrativ avgift för att köpa din faktura.

Fakturaköp - med eller utan regress? 

Fakturaköp utan regress betyder att factoringbolaget tar över din faktura med samtliga rättigheter men även skyldigheter. Det innebär i praktiken att om din kund inte betalar fakturan som du sålt så är det factoringbolagets ansvar att driva in betalningen i ett inkassoförfarande. Skulle fakturan ändå inte betalas även efter ett sådant förfarande, är det factoringbolaget som står för kreditrisken.

Om du verkar i en bransch med höga belopp och har mycket kapital bundet i osäkra kundfordringar, kan det vara svårt att få ett factoringbolag att köpa dina fakturor utan regress. Fakturaköp med regress innebär att du precis som vanligt säljer dina fakturor vidare till factoringbolaget, men om kunden vid förfallodatum av någon anledning skulle utebli med sin betalning är du förpliktigad att återköpa fakturan från factoringbolaget.


Vad är skillnaden mellan fakturaköp och fakturabelåning?

Vid fakturaköp anlitar du ett bolag som köper dina fakturor och tar över kreditrisken, de tar hand om allt administrativt arbete i händelse av att en faktura inte betalas. Vid fakturabelåning tar du istället ett företagslån med dina fakturor som säkerhet och du är själv fortsatt ansvarig för att driva in betalningar och liknande.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med factoring?
När ett företag köper de fakturor du vill sälja tar de ut en procent av fakturabeloppet som avgift. Det gäller oavsett om du vill sälja en eller flera fakturor. Det kan däremot vara värt det om du är i behov av att frigöra kapital, dessutom slipper du många administrativa uppgifter och kan erbjuda dina kunder generösare betalningsvillkor som krediter på upp till 120 dagar.

Vad kostar fakturaköp och fakturabelåning?
Vill du hitta det billigaste fakturaköp-alternativet är det en god idé att jämföra via Toborrow, med endast en ansökan kan du få svar från flera långivare och enkelt välja det som passar bäst för dig. För dig med företag kan vi erbjuda flera finansieringslösningar som företagslån, EIF-lån, fastighetslån, byggnadskreditiv och kontokredit.

Frågor och svar

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som förmedlar kontakten mellan banker och kunder som vill låna pengar. Användningen av låneförmedlare maximerar sannolikheten att få ett lån med riktigt bra villkor ökar eftersom många banker tävlar om dig.

Vad är factoring?

Factoring innebär att företag belånar eller säljer sina fakturor till en bank eller ett finansbolag. Det kan vara ett snabbt sätt att få likviditet för att finansiera sitt varulager.

Vem kan ta ett företagslån?

Vi vill på vår plattform kunna erbjuda så många företag som möjligt chansen till finansiering. Därför har vi samlat flertalet långivare som tar del av din ansökan och lämnar erbjudanden till just ditt företag. Men vem kan ta ett företagslån? För att kunna ansöka på Toborrow måste vissa kriterier uppfyllas: Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. Den personen som ansöker ska ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Det slutliga lånebeloppet beror på vad företaget har för kreditrating, hur dess betalningsförmåga ser ut samt respektive långivares egna riskbedömning. Har du ett registrerat skuldsaldo på företaget kommer du tyvärr inte kunna erbjudas finansiering hos våra partners. Om du däremot har en betalningsanmärkning spelar det stor roll vad anmärkningen avser, hur mycket och när den registrerades.

När betalas lånet ut?

Det beror på vilken långivare du tar lån hos. Efter att du skrivit under skuldebrevet betalar banken ut lånet till dig och du brukar få in pengarna på kontot inom några dagar.

Tar ni endast en kreditupplysning vid min ansökan?

När du ansöker om ett företagslån hos oss kan du få flera olika låneerbjudanden från våra långivare och vi tar endast en kreditupplysning på företaget via UC. Utöver kreditupplysningen som tas på företaget kommer det även att tas en upplysning via UC på den eller de personer som du har angivit som borgensman för lånet. Vissa av våra långivare kan behöva begära ut extra information från tjänster såsom CreditSafe och Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode), viktigt att tillägga är att dessa inte påverkar företagets kreditbetyg hos Upplysningscentralen (UC).

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilka är Toborrow?

Sedan 2014 har Toborrow strävat efter att fler företag enklare ska kunna växa med ett företagslån till en marknadsmässig ränta. På plattformen kan du som företag jämföra låneerbjudanden från flertalet kreditgivare och banker. Toborrow har sitt kontor i Stockholm men driver allt digitalt.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag kan få för ränta.