
Företagslån till aktiebolag
Behovet av ett lån till ett aktiebolag är ofta kopplat till en investering för att expandera företaget, eller till ett nystartat aktiebolag. Det kan till exempel vara att du behöver anställa nya medarbetare, köpa ny utrustning eller är i behov av tillfällig likviditet. När ett aktiebolag ansöker om företagslån utvärderar långivarna företagets återbetalningsförmåga, vilket innebär att de gör en bedömning för huruvida företaget kommer att kunna betala tillbaka lånet eller ej. Långivaren måste ha all nödvändig information för att göra en sådan bedömning.
Vilken information som krävs bestäms till stor del av typen av företag och det belopp du behöver låna. När du ansöker via Toborrow kan du ladda upp information om ditt företag så att långivare kan fatta ett välgrundat beslut. Om långivarna kräver något annat kommer det att framgå av ditt låneerbjudande.
En bra information att visa långivare är en resultat- och balansräkning, som du kan generera från ditt redovisningsprogram eller begära av din redovisningsekonom. Om du precis har startat ett aktiebolag och saknar sådan information måste du istället berätta om företagets framtida lönsamhet med hjälp av till exempel en affärsplan eller budget.
Hur mycket kan jag låna till mitt aktiebolag?
De flesta långivare har fler krav på ett företag som ska låna pengar än exempelvis om du lånar pengar privat. Ett riktmärke hos många långivare är att företaget kan låna 20% av den årliga omsättningen. Det är alltid bra att du skickar med balans och resultatrapport när du ansöker om lån för företag, då har du större chans att hitta ett företagslån med ränta som passar dig och din ekonomi.
Du kan testa ditt låneutrymme här för att se hur mycket pengar ditt företag kan låna innan du ansöker. Andra faktorer som kan spela in på ditt låneutrymme kan också vara om aktiebolaget är nystartat eller etablerat, samt hur stark din affärsidé är och hur mycket ditt företag har råd att betala tillbaka över tid.
För att fastställa detta tar banken hänsyn till all tillgänglig information och försöker skapa en helhetsbild som omfattar allt från affärsplan till balans- och resultaträkning. Det är därför bra att ladda upp så mycket information som möjligt i din låneansökan. Långivarna kommer även ta med faktorer så som ägarnas tidigare erfarenhet, kreditrating hos UC och vad syftet med företagslånet är.