Trustpilot four stars
Företag värderar sitt lager efter att ha läst toborrows blogg

Värdera ditt varulager rätt - 5 tips

Sammanfattning

Att ha koll på värdet av ditt varulager är avgörande för att driva en framgångsrik verksamhet. Ett korrekt värderat varulager påverkar inte bara din bokföring och ekonomisk rapportering utan kan även ge dig insikter för att fatta strategiska beslut. Här är fem tips för att säkerställa att du värderar ditt varulager på bästa sätt.

1. Använd rätt värderingsmetod

Det finns olika metoder för att värdera varulager, och det är viktigt att välja den som passar bäst för din verksamhet. De vanligaste metoderna inkluderar FIFO (First In, First Out), LIFO (Last In, First Out) och genomsnittlig kostnad. Varje metod har sina egna för- och nackdelar, så se till att du förstår konsekvenserna av varje metod innan du väljer en.

2. Regelbunden inventering

För att hålla ditt varulager korrekt värderat är det viktigt att genomföra regelbundna inventeringar. Genom att räkna ditt lager och jämföra det med din bokförda mängd kan du upptäcka eventuella avvikelser och korrigera dem i tid. Regelbundna inventeringar minimerar risken för felaktig redovisning och ger dig en mer exakt bild av ditt lagers värde.

3. Överväg marknadsvärde

Ibland kan det vara fördelaktigt att inte bara använda interna kostnader för att värdera ditt varulager utan även att överväga det aktuella marknadsvärdet. Särskilt för varor som är benägna att föråldras eller vars värde kan fluktuera, som modeartiklar eller teknikprodukter, kan marknadsvärdet ge en mer realistisk bild av värdet på ditt lager.

4. Analysera lageromsättning

Att förstå lageromsättningen är avgörande för att bedöma effektiviteten i din lagerhantering och för att identifiera eventuella flaskhalsar eller överlagering. Genom att analysera lageromsättningen kan du optimera din lagerhållning, minska risken för överflödigt lager och förbättra din likviditet.

5. Använd rätt mjukvara och verktyg

Att ha rätt verktyg för att hantera och värdera ditt varulager kan göra hela processen smidigare och mer effektiv. Det finns en mängd olika mjukvarulösningar och verktyg på marknaden som kan hjälpa dig att spåra, hantera och värdera ditt varulager på ett mer organiserat och strukturerat sätt. Utforska olika alternativ och välj det som passar bäst för dina behov och budget.

Att värdera ditt varulager på rätt sätt är avgörande för att säkerställa en stabil och lönsam verksamhet. Genom att använda dessa fem tips kan du maximera värdet på ditt varulager och fatta mer informerade beslut för din verksamhet. Behöver du ett större lager eller kanske fylla på lagret? Vi har finansieringslösningar för många olika syften och branscher.

Skriven av
Magnus Ersson
Senast uppdaterad:
2024-05-15 14:13
Publicerad:
2024-05-15 14:24
Hur mycket kan jag låna till mitt företag?

Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Hur mycket ditt företag kan låna avgör våra långivare utifrån sin interna riskbedömning baserat på företagets ekonomiska situation. Via Toborrow kan du ansöka om lån upp till 20 miljoner kronor.

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag kan få för ränta.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vi finns här för dig!

Har du några frågor om företagslån eller kanske vilken annan lösning som skulle passa dig och ditt företag? Låt våra kreditspecialister hjälpa dig!

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist