Trustpilot four stars
Par åker runt i sin nya båt som de köpt efter att ha läst Toborrows tips

Köpa båt? Det här ska du tänka på.

Sommaren närmar sig, och med den kommer drömmar om soliga dagar på vattnet. Om du funderar på att köpa en båt, men är osäker på hur du ska finansiera köpet eller vad du behöver tänka på, har vi samlat några viktiga tips för dig.

Tänk på det här innan du köper en båt

Nätet svämmar över av båtannonser och båthandlare lockar med förmånliga kampanjer. Hur vet man vilket som är det rätta objektet – och vad är viktigt att tänka på när man köper en begagnad båt? Här är några frågor att ställa dig själv innan du slår till:

 • Vad ska du använda båten till?
 • Hur många ska få plats?
 • Vad har du för budget och ekonomiska förutsättningar?

Genom att besvara dessa frågor får du en klarare bild av vilken typ av båt som passar dig bäst. Här är vår checklista med de viktigaste sakerna att tänka på inför ditt båtköp.

Checklista för båtköp

Gör en kalkyl över kostnaderna 

Börja med att se över din budget. Hur mycket kan du spendera och vilken månadskostnad är din ekonomi bekväm med? Kom ihåg att ägandet av en båt medför fler kostnader än bara köpesumman. Räkna med försäkring, drivmedel, underhåll, reparationer, upptagning och isättning samt båtplats för både sommar och vinter.

Båtplats

Undersök vilka möjligheter som finns för båtplats i ditt område. Kan du hyra en båtplats eller finns det plats i din förening? Har du möjlighet att förvara båten på din tomt under vintern?

Rätt modell för dina behov

Fundera över hur du planerar att använda båten. Ska du åka långt ut i skärgården eller bara kortare turer? Vem ska köra båten och hur många kommer ni vara ombord? Ju tydligare du är med dina behov, desto lättare blir det att hitta rätt båt.


Kontrollera båten
 1. Ta båten på en provtur om möjligt. Kontrollera funktioner, styrförmåga och om storleken känns rätt.
 2. Vid köp av begagnad båt, inspektera för slitage, läckage, synliga skador och motorns skick. Se till att tillbehör som fendrar och tampar finns med.
 3. Kontrollera att båten är CE-märkt, vilket är ett krav i Sverige och påverkar andrahandsvärdet.
 4. Om du köper en begagnad båt, använd ett besiktningsprotokoll. Många försäkringsbolag kräver att båten är besiktigad. Du kan också anlita en besiktningsman. Se till att både köpare och säljare signerar protokollet.
 5. Kontrollera så att säljaren faktiskt är den rätta ägaren av båten du tänker köpa, så den inte visar sig vara stulen - be om legitimation. Hos Larmtjänst kan du kontrollera båtar som är rapporterade stulna.

Lån till båt - Om ekonomin inte finns där just nu

Om ekonomin inte räcker till just nu, kan ett båtlån vara lösningen. När du ansöker om ett båtlån, säkerställ att din ekonomi klarar av den månatliga kostnaden för lånet. Hos oss på Toborrow kan du ansöka om lån upp till 600 000 kr. Vi förmedlar din ansökan till våra långivare, och du kan sedan välja det låneerbjudande som passar dig och ditt båtköp bäst. Låna inte mer än vad du behöver.

Med dessa tips och vår checklista är du väl förberedd för att göra ett tryggt och genomtänkt båtköp. Lycka till, och njut av din nya båt!

Tips när du köper begagnad båt

 • Kontrollera att säljaren verkligen är båtens ägare – be om legitimation.
 • Skriv ner skrov- och motornummer.
 • Upprätta ett köpekontrakt.
 • Testa att all utrustning fungerar korrekt.
 • Kontrollera hos Larmtjänst om båten är rapporterad stulen
Skriven av
Emma Blomqvist
Senast uppdaterad:
2024-05-31 13:29
Publicerad:
2024-05-31 13:30
Hur går Toborrows jämförelsetjänst till för köp av båt?

Du börjar med att fylla i din låneansökan och signerar med BankID för snabb och säker hantering. Efter att din ansökan är inskickad delas den omedelbart med våra samarbetspartners, vilka har 24 timmar på sig att svara med sina låneerbjudanden.

När erbjudandena är på plats tar vi kontakt med dig för att informera om deras innehåll. Samtidigt har du möjlighet att logga in på vår plattform och noga granska varje erbjudande i din egen takt. Efter att du har övervägt dina alternativ kan du välja det låneerbjudande som bäst passar dina behov.

Vilka krav behöver jag uppfylla för att få låna via Toborrow?

För oss är det viktigt att bedriva ansvarsfull kreditgivning. Vi strävar efter att underlätta för dig att fatta välinformerade beslut och undvika att låna mer än vad din ekonomi klarar av. Därför har vi vissa grundkrav för att kunna ansöka hos oss:

 • Du måste vara folkbokförd i Sverige och ha tillgång till BankID.
 • Ålderskravet är minst 18 år.
 • Din årliga inkomst behöver vara minst 140 000 kr, vilket kan vara antingen deklarerad inkomst hos Skatteverket eller din aktuella inkomst.
 • Vi accepterar högst 2 betalningsanmärkningar det senaste året.
Varför ska jag använda en jämförelsetjänst innan jag lånar?

Att använda en jämförelsetjänst som Toborrow innan du lånar ger dig möjlighet att effektivt jämföra lån från olika banker och långivare. Vi gör en kreditupplysning på dig som vi i vår tur delar med våra anslutna samarbetspartners. Det ger dig möjligheten att jämföra låneerbjudanden genom endast en kreditupplysning.

Vi hjälper dig till rätt lån!

Oavsett om du ska köpa en båt eller kanske bygga en altan finns våra långivare här för dig. Vi finns här för fina frågor och funderingar.

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist