Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Par i nyrenoverat kök med lån från Toborrow diskuterar ekonomi i förhållandet

Bygg ett ekonomiskt starkt förhållande – dela, planera och väx tillsammans

Sammanfattning

Med hög inflation, höga räntor och allmänt högre prisnivåer är det viktigare än någonsin att ha koll på sin privatekonomi. Att skapa en stabil grund för den gemensamma ekonomin är lika viktigt som att bygga upp kärlek och tillit i ett förhållande. Här kommer några användbara tips för att skapa ekonomisk stabilitet i relationen.

För att skapa en stabil ekonomisk grund i er relation är det viktigt att vara öppen och ärlig när det kommer till ekonomin från allra första stund. Ta er tid att diskutera era ekonomiska mål, önskningar och prioriteringar. Genom att vara transparenta från början kan ni undvika missförstånd och lägga grunden för ett effektivt samarbete. Följ kontinuerligt upp er ekonomi och tveka inte att lyfta frågan om något inte känns bra och du har tankar om förändringar.

Delat ansvar

Delning är omtanke. Dela inte bara glädje och kärlek utan även ekonomiskt ansvar. Dela på kostnader för boende, räkningar och gemensamma utgifter. Detta minskar bördan på en person och skapar en känsla av jämlikhet och samhörighet. Det finns olika sätt att dela på utgifter och kostnader, antingen delas det på hälften och båda betalar lika mycket, eller så räknas det ut i procent om båda inte tjänar lika mycket. Då betalar båda lika mycket i procent utifrån den lön personen har.

Gemensam budget

Sätt er ner tillsammans och skapa en gemensam budget. Identifiera era fasta utgifter och planera för sparande och nöjen. Att ha en tydlig budget ger er båda ökad kontroll över er ekonomi och hjälper till att undvika överraskningar. Längst ner i detta blogginlägg kan du ladda ner vår budgetmall, där kan ni tillsammans skriva in vad ni betalar varje månad och vad som kommer in på kontot.

Sparande och investeringar

Planera för framtiden genom att prata öppet om investeringar och mål. Skapa gemensamma mål och arbeta mot dem. Oavsett om det handlar om att köpa ett hem, resa eller pensionera er tidigt, ger ett gemensamt mål en rakare väg till huset eller den där drömresan ni vill göra ihop.

Individuell ekonomisk frihet

Även om det är viktigt att dela ekonomiska ansvar, kan det också vara. viktigt att varje person har sin egen ekonomiska frihet. Ha gemensamma mål, men tillåt också varandra att ha egna personliga utgifter och sparande.

Buffertsparande

Livet är fullt av överraskningar. Var förberedda på ekonomiska utmaningar genom att ha en buffert och diskutera hur ni hanterar oförutsedda händelser innan de uppstår. Kanske sätter ni upp ett gemensamt månadssparande så att buffertkontot fylls på varje månad. Rekommendation brukar vara att ha minst två månadslöner på buffertkontot.

Ta del av ekonomiska tips och överväg att söka professionell rådgivning om det skulle behövas. Det kan vara till stor hjälp att få insikter och råd från experter som kan guida er genom olika ekonomiska beslut. Att bygga ett ekonomiskt starkt förhållande kräver tid, tålamod och ömsesidig respekt. Genom att följa dessa principer kan ni skapa en stark grund för en ekonomisk framtid tillsammans.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2024-02-12 9:23
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist