Mamma har en stund med sin dotter efter planering av sin ekonomi inför barn nummer två

Barn på väg- Hur påverkar det din ekonomi?

Grattis till den spännande tanken eller kanske till och med det glädjande beskedet om att ni väntar er första, eller kanske ett till, barn. I dessa stunder fylls tillvaron av förväntan, men samtidigt är det naturligt att börja fundera över de praktiska aspekterna. Hur kommer den kommande familjemedlemmen att påverka er ekonomi? Är ni redo för de utgifter och förändringar som väntar? Vi kommer att utforska och ge konkreta råd om hur ni kan planera er ekonomi för att skapa en stabil grund för er framtid tillsammans med ert lilla mirakel.

Bebistiden är dyrast

Att välkomna en ny familjemedlem är en glädjefylld händelse, men det finns ingen tvekan om att det även kan påverka ekonomin avsevärt. Föräldraledighet innebär minskad inkomst, och nödvändiga inköp som barnvagn och bilbarnstol kan snabbt bli kostsamma. Under det första levnadsåret uppgår kostnaden för att ha ett barn till cirka 150 000 kronor, även om nettokostnaden efter barnbidraget landar runt 130 000 kronor*.

Utöver de initiala utgifterna blir barnomsorg en betydande kostnad för yngre barn. Med åldern ökar sedan kostnaderna för mat, kläder, fritidsintressen och vecko- eller månadspeng. En tioåring genererar en årlig kostnad på 92 000 kronor, medan en artonåring ökar den summan till 116 000 kronor per år (77 000 respektive 103 000* kronor med hänsyn taget till barn- eller studiebidrag). Att vara medveten om dessa ekonomiska realiteter och planera i förväg kan underlätta övergången till föräldraskapet och skapa en tryggare ekonomisk framtid för hela familjen.

Skapa en budget

Att skapa en detaljerad budget är nyckeln till en stabil ekonomi när man välkomnar ett barn. Sätt upp en lista över de olika utgifterna som du förväntar dig, inklusive blöjor, kläder, barnvagn, barnsäng och sjukvårdskostnader. Det kan vara överraskande hur snabbt kostnaderna adderas, så att ha en tydlig överblick är avgörande.

Sparande för framtidens behov

Förutom de omedelbara kostnaderna är det viktigt att tänka på framtidens behov. Genom att skapa ett sparande för barnets utbildning eller andra långsiktiga mål kan du bygga en ekonomisk trygghet för både dig och din familj. Kolla upp olika typer av sparande och investeringsalternativ som passar er. Det finns många investerings plattformar som erbjuder barnspar och har färdiga portföljer eller andra sparformer som är bra för investeringar som inte ska användas på en lång tid.

Livförsäkring och försäkring för barnet

Att ha en stabil försäkringsplan är avgörande när man blir förälder. Livförsäkring för föräldrarna kan ge ekonomiskt stöd om något oförutsett skulle hända. Dessutom kan det vara klokt att överväga en försäkring för barnet för att täcka eventuella medicinska kostnader och andra oväntade utgifter. Läs igenom vad som gäller på respektive försäkring och jämför priserna då det kan skilja mycket.

Justera er livsstil

Med ett nytt tillskott i familjen kan det vara nödvändigt att justera er livsstil för att anpassa er till den nya ekonomiska verkligheten. Det kan innebära att göra kompromisser och prioritera utgifter för att säkerställa att ni har tillräckligt med resurser för barnets behov.

Dela ansvaret och kommunicera

Om du delar din ekonomi med en partner är det viktigt att kommunicera öppet och dela ansvaret. Skapa gemensamma mål och planer för hur ni ska hantera de nya ekonomiska utmaningarna. Detta kan inkludera att regelbundet granska och uppdatera er budget samt hålla varandra ansvariga för att hålla er ekonomi i balans.

Att skaffa barn är en fantastisk resa, men det är också en stor ekonomisk övergång. Genom att vara förberedd och göra medvetna ekonomiska val kan ni skapa en stabil grund för er familj och njuta av föräldraskapets glädje utan att behöva oroa er för oväntade ekonomiska påfrestningar. Lycka till på er resa mot att bli föräldrar!

*Siffrorna är utifrån Swedbanks beräkningar över vad barn kostar 2023.

Publicerat den
November 30, 2023

Relaterade artiklar