Frigör kapital till en kommande byggnation - Jämför byggnadskreditiv

Byggkreditiv kan vara en passande finansiering om ditt företag behöver likvida medel för att genomföra en byggnation. Byggnadskreditiv passar bra för företag och bostadsrättsföreningar som behöver finansiera en nyproduktion eller vill bygga om en befintlig fastighet.

Personlig handläggare
Kostnadsfri ansökan
Låna upp till 20 miljoner

Tre steg till rätt byggnadskreditiv

Ikon steg 1 ansök om lån
Fyll i ansökan
När du fyllt i ansökan blir du kontaktad av en av våra kreditspecialister där du kan förklara mer om ditt projekt och hitta rätt finansieringslösning samt vilka dokument ditt företag måste ta fram.
Ikon steg 2 välj låneerbjudande
Vi förmedlar din ansökan
Toborrow samlar flera låneerbjudanden där du kan välja det låneerbjudande som passar dig och ditt företag bäst. Här framgår villkor för lånet. Ansökan är inte bindande och det kostar inget att ansöka eller få låneförslag.
Ikon steg 3 lånet betalas ut
Lånet betalas ut
När du har valt ett låneerbjudande blir du kontaktad av långivaren som betalar ut ditt lån.

Vad är byggnadskreditiv?

Det är en kredit och är ett alternativ till lån, det är en finansieringslösning från olika typer av banker och kreditgivare som underlättar för ditt företag när du ska köpa tomt, bygga nytt eller bygga till. Finansieringsalternativet passar för företag men även bostadsrättsföreningar.

Om ditt projekt rör en om-, tillbyggnation eller köp av en fastighet är inte byggkredit alltid den bästa finansieringslösningen eftersom det då oftast finns en färdigställd fastighet som långivaren kan ta säkerhet i. Ska du bygga nytt och/eller låna till tomtköp, och det ännu inte finns någon färdigställd fastighet för långivaren att ta säkerhet i, är byggnadskreditiv definitivt en bra typ av finansiering för ditt företag. 

När du tar en byggkredit går kreditgivaren eller banken med på att betala fakturor och löpande kostnader för projektet, t ex de fakturor som uppstår till följd av ditt byggprojekt tills bygget är klart. Dock kräver finansiären ofta att du kan gå in med en större del i kontantinsats än vad som normalt är brukligt vid ett fastighetslån för att banken ska kunna bevilja dig lånet. 

Detta finansieringsalternativ kan vara dyrare än ett regelrätt fastighetslån eller vanligt bolån men är också mer flexibelt eftersom det tillåter dig att finansiera ett projekt som annars inte hade kunnat bli av. 

När passar ett byggnadskreditiv för ditt företag?

Byggnadskreditiv passar bra för företag och bostadsrättsföreningar som behöver finansiera en nyproduktion eller vill bygga om en befintlig fastighet och du behlver bara betala ränta på det använda beloppet.

Företag bygger fastighet med hjälp av byggnadskreditiv

Våra långivare

Person renoverar fastighet med byggnadskreditiv via Toborrow

‍Byggnadskreditiv för dig som är fastighetsutvecklare

Byggnadskreditiv är en vanlig finansieringslösning för fastighetsutvecklare eftersom du kan påbörja ett byggprojekt utan att ha någon färdig fastighet att ange som säkerhet. Det gör byggnadskreditivet till en flexibel lösning, som efter projektets färdigställande kan övergå i ett lån där banken tar fastigheten i pant för finansieringen. 

Det är alltid bra att jämföra olika alternativ och att föra en dialog med flera kreditgivare och banker, en jämförelsetjänst som Toborrow ger dig svar från flera långivare med endast en ansökan. Du kan låna till fastighet om ditt företag uppfyller våra grundkrav och du kan söka upp till 20 000 000 kr. 

Det är inte alla projekt som går som man tänkt sig och det kan på förhand vara svårt att veta exakt budget och kostnad för ett projekt. Kom därför ihåg att fråga hur det går till om du skulle behöva ändra ditt kreditiv till antingen ett större eller mindre belopp. Du betalar bara ränta på det belopp som du faktiskt använder.

Vad kostar ett byggnadskreditiv?

Finansiären av ditt projekt tar en risk när denne betalar dina löpande fakturor, och då det inte heller finns någon säkerhet för lånet vill denna ha en premie för att du får låna pengar till ditt projekt. Du betalar enbart ränta på den delen av krediten som du utnyttjar. 

Det innebär att i takt med projektets gång ökar din kredit, och därmed också storleken på dina räntebetalningar. Utöver räntan på det utnyttjade kreditbeloppet, förekommer det att finansiärer tar ut en så kallad kontraktsränta. Denna betalas på hela ditt beviljade kreditbelopp till skillnad från den löpande räntan som du enbart betalar på utnyttjat belopp, ta reda på vad som gäller hos just din bank.

Utöver dessa avgifter kan banken även i förekommande fall ta ut administrativa avgifter såsom uppläggningsavgifter eller andra avgifter för att täcka sina löpande kostnader för finansieringen. Ta reda på vad som gäller hos just din långivare så slipper du oväntade överraskningar när lånet sen ska betalas tillbaka.

Återbetalning av byggkreditiv sker ofta när enskilda fastigheter eller lägenheter kan säljas inom markområdet som kunden utvecklar eller när projektet färdigställts och en seniorbank är beredd att låna ut medel till kunden.

Vi hjälper ditt företag till rätt finansiering

Vi hjälper dig att hitta rätt finansieringslösning för ditt företags behov.

  • Kostnadsfri hjälp och support

  • Få hjälp att optimera din ansökan och öka dina förutsättningar

  • Vi ger dig en första bedömning av dina möjligheter

  • Vi svarar oftast inom 1 minut!

Öppettider

Mån-Fre:

09-12 och 13-17

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist

Boka tid med en kreditspecialist

Du kan alltid ringa eller chatta med oss för att få svar på dina frågor eller boka ett möte med en kreditspecialist.

Frågor och svar

Vad är skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta?

Nominell ränta är årsräntan för lånet utan några tillkommande avgifter eller kostnader inräknade. Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för ett lån under ett år, inklusive avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift.

Vad är skillnaden på moderbolagsborgen och personlig borgen?

Personlig borgen är en vanlig säkerhet som innebär att du företagare står som ansvarig ifall företaget inte kan återbetala lånet. Moderbolagsborgen, även kallat moderbolagsgaranti, innebär att koncernbolaget går i borgen för ett av dotterbolagens skulder. Detta är vanligast för nystartade bolag som saknar långgående finansiell historik, och anses därmed som en risk för långivare.

Kan jag samla mina företagslån via Toborrow?

Toborrow har flertalet kreditgivare och banker registrerade på plattformen. Du kan kostnadsfritt göra en ansökan att samla dina företagslån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Du kan få flera låneerbjudanden med endast en ansökan och kan enkelt välja det erbjudandet som har bäst villkor och lägst ränta.

Hur skiljer sig Toborrow från andra låneförmedlare?

Toborrow har skräddarsydda lösningar för just dig. Vi har kreditgivare och banker som erbjuder olika finansieringslösningar som passar olika företag och olika syften med finansieringen. Förutom att vi har skräddarsydda lösningar finns våra kreditspecialister bara ett samtal eller chatt bort, redo för dina funderingar och frågor.

Vad kan jag använda mitt företagslån till?

Ett företagslån kan ge många möjligheter till tillväxt. Du kanske måste anställa mer personal, finansiera en order eller låna pengar till nästa affär. Möjligheterna är många och vad du ska använda lånet till beror helt på ditt företag. Vi erbjuder olika finansieringslösningar som passar i alla lägen.

Vad är ett EU-lån?

Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om inte ditt företag skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20% av lånesumman, då EIF går in med borgen om resterande 80%. På det stora hela innebär det att du som företagare inte behöver ta lika stor risk för att din privata ekonomi ska bli inblandad i ditt företags ekonomi. Ett EIF-lån kan också innebära en lägre ränta för dig som företagare då det i programmet ingår en ränterabatt.

Vilka uppgifter ska jag lämna i min låneansökan?

Att ansöka om ett lån hos oss är enkelt och tar bara några minuter. För att kunna behandla din ansökan behöver vi följande uppgifter om dig och ditt företag: - Företagets organisationsnummer
- Personnummer
- Legitimering via Bank-ID

Vem kan vara borgensman?

Den som registtrerar sig som borgensman för lånet måste vara någon i bolaget/styrelsen.

Kan jag lösa mitt företagslån i förtid?

Du kan alltid bestämma dig för att förtidslösa ditt lån om du inte öär i behov av finansieringen löptiden ut.

Vad blir räntan på mitt företagslån?

Räntan på ditt företagslån sätts individuellt och baseras på ditt företags förutsättningar. Vi presenterar den exakta räntan för ditt lån när kreditgivarna och bankerna behandlat din ansökan och genomfört en kreditprövning. I de flesta fall får du ett slutgiltigt besked inom 24 timmar efter att du skickat in din ansökan.

Vad kostar ett företagslån?

Att jämföra företagslån via Toborrow är kostnadsfritt. Kostnaden för själva företagslånet som blir utbetalt från en kreditgivare eller bank beror på olika faktorer så som: - Hur mycket du lånar - Lånets återbetalningstid - Vilken ränta du får Vilken exakt ränta och kostnad det blir får du veta när dina låneerbjudanden börjar registreras på din dashboard. Låneansökan är inte bindande och du kan alltid tacka nej till erbjudandet.

Hur gör jag för att få bästa villkoren på mitt företagslån?

Vi rekomenderar att du fyller din ansökan med så mycket relevant information du kan. Det kan exempelvis vara Balans- och resultaträkning för de senaste 12 månaderna, fastighetsinteckning eller företagsinteckning, minst en borgensman (dig själv eller andra från styrelsen) och om du ansöker om en större finansiering kan det vara bra att lägga till en likviditetsbudget.

Vilka företagsformer kan ansöka om lån via Toborrow?

Våra kreditgivare och banker godkänner följande företagsformer:

Hur ansöker jag?

Du ansöker om finansiering till ditt företag via vår plattform i det formulär som är på respektive finansieringsalternativ. När du följt de steg som finns i ansökningsfomuläret förmedlar vi din ansökan till de kreditgivare och banker vi har på plattformen. Du får sedan svar i inloggat läge så fort du får ett erbjudande. Kreditgivarna och bankerna har 24 timmar på sig att lämna ett erbjudande.

Vilka banker och långivare förmedlar Toborrow ansökan till?

Toborrow konkurrensutsätter ett flertal antal långivare genom att förmedla en och samma ansökan till samtliga registrerade kreditgivare och banker på plattformen. Vi har möjligheten att erbjuda skräddarsydda lösningar då våra kreditgivare och banker erbjuder olika finansieringslösningar.

Företagslån och företagskredit

Marginalen, OPR, Qred, Froda, Capitalbox, Corpia, Aros Kapital, Akela, Fedelta, CapDev Finance

Factoring

A.B.S Factoring, Invoier, Alfa Finans, Finansia och Fedelta

Fastighetslån

Corpia, IMH Finans, Fedelta och Akela

Företagsleasing

Nordic Finance och CapDev Finance

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som förmedlar lånet mellan banker och kunder som vill jämföra företagslån. Användningen av låneförmedlare maximerar sannolikheten att få ett lån med riktigt bra villkor ökar eftersom många banker tävlar om dig.

Vad är en checkkredit?

En checkkredit är oftast bra för dig som företagare när du är i behov av likviditet snabbt. När du blir beviljad en checkkredit får du en gräns upp till vilken du kan låna, men du kan välja hur mycket utav den du vill utnyttja. En checkkredit kan ibland även kallas kontokredit.

Vad finns det för olika lånetyper?

Finansiera ditt företag med rätt typ av lån. På Toborrow kan du ansöka om olika lån till ditt företag beroende på vad syftet med lånet är. Våra partners har olika utbud på finansiering av företag och vad är då bättre än att de är samlade på en och samma plattform? De vanligaste finansieringstyperna hos oss är: Företagslån, checkkredit, fastighetslån, factoring och leasing.

Vem kan ta ett företagslån?

Vi vill på vår plattform kunna erbjuda så många företag som möjligt chansen till finansiering geom företagslån. Därför har vi samlat flertalet långivare som tar del av din ansökan och lämnar erbjudanden till just ditt företag. Men vem kan ta ett företagslån? För att kunna ansöka på Toborrow måste vissa kriterier uppfyllas: Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. Den personen som ansöker ska ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Det slutliga lånebeloppet beror på vad företaget har för kreditrating, hur dess betalningsförmåga ser ut samt respektive långivares egna riskbedömning. Har du ett registrerat skuldsaldo på företaget kommer du tyvärr inte kunna erbjudas finansiering hos våra partners. Om du däremot har en betalningsanmärkning spelar det stor roll vad anmärkningen avser, hur mycket och när den registrerades.

När betalas lånet ut?

När lånet betalas ut beror på vilken kreditgivare eller banks låneerbjudande som du tackar ja till. Efter att du skrivit under skuldebrevet betalar banken ut lånet till dig och du brukar få in pengarna på kontot redan inom några dagar.

Tar ni endast en kreditupplysning vid min ansökan?

När du ansöker om ett företagslån hos oss kan du få flera olika låneerbjudanden från våra kreditgivare och banker. Vi tar ändå endast en kreditupplysning på företaget via UC. Utöver kreditupplysningen som tas på företaget kommer en upplysning via UC på den eller de personer som du har angivit som borgensman för lånet. Vissa av våra långivare kan behöva begära ut extra information från tjänster såsom CreditSafe och Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode), viktigt att tillägga är att dessa inte påverkar företagets kreditbetyg hos Upplysningscentralen (UC).

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag erbjuds för ränta.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilka är Toborrow?

Sedan 2014 har Toborrow strävat efter att fler företag enklare ska kunna växa med ett företagslån till en marknadsmässig ränta. På plattformen kan du som företag jämföra låneerbjudanden från flertalet kreditgivare och banker. Toborrow har sitt kontor i Stockholm men driver allt digitalt.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag kan få för ränta.

Kräver ett byggnadskreditiv en kontantinsats?

Ja, det krävs ofta en högre kontantinsats än ett fastighetslån eftersom det inte finns någon säkerhet. För att lättare få lånelöfte till byggnadskreditiv och även för att få ned kostnaden kan du komplettera med t ex ett borgensåtagande eller en annan säkerhet.

Kan jag som privatperson ansöka om byggnadskreditiv?

Nej, ska du bygga ett hus eller låna till tomt som privatperson finns det bättre finansieringslösningar. Ska du däremot bygga hus till företag, bostadsrättsförening eller om du bygger kommersiella fastigheter kan byggnadskreditiv vara ett alternativ.

Vad har byggnadskreditiv för ränta?

Räntan på det belopp du beviljas avgör ditt byggnadskreditivs månadskostnad och det sker alltid en individuell bedömning av varje enskilt fall. Det går inte att ge ett generellt svar på vad det blir för ränta på ett byggnadslån tyvärr. Det kan skilja sig mycket beroende på om du valt en fast eller rörlig ränta så du måste veta hur många kronor per månad du kan betala, inklusive ränta och avgifter, innan du skickar in din ansökan.