Jämför byggnadskreditiv till ditt fastighetsprojekt

Byggnadskreditiv är en smidig finansieringslösning där långivaren löpande betalar kostnader för ditt fastighetsprojekt istället för att du får lånet utbetalt som en klumpsumma. Byggnadskreditiv kallas också byggkredit eller byggnadslån.

Personlig handläggare
Kostnadsfri ansökan
Låna upp till 20 miljoner

Så fungerar byggnadskreditiv

Ansökan är snabb och enkel och du får flera låneerbjudanden med endast en ansökan.
Fyll i ansökan
När du fyllt i ansökan blir du kontaktad av en av våra kreditspecialister där du kan förklara mer om ditt projekt och hitta rätt finansieringslösning samt vilka dokument ditt företag måste ta fram.
Välj låneerbjudande
Toborrow samlar flera låneerbjudanden där du kan välja det låneerbjudande som passar dig och ditt företag bäst. Här framgår villkor för lånet. Ansökan är inte bindande och det kostar inget att ansöka eller få låneförslag.
Lånet betalas ut
När du har valt ett låneerbjudande blir du kontaktad av långivaren som betalar ut ditt lån.

Så fungerar byggnadskreditiv

Byggnadskreditiv är en kredit och är ett alternativ till lån, det är en finansieringslösning från olika typer av banker och kreditgivare som underlättar för ditt företag när du ska köpa tomt, bygga nytt eller bygga till. 

Om ditt projekt rör en om-, tillbyggnation eller köp av en fastighet är inte byggnadskreditiv alltid den bästa finansieringslösningen eftersom det då oftast finns en färdigställd fastighet som långivaren kan ta säkerhet i. Ska du bygga nytt och/eller låna till tomtköp, och det ännu inte finns någon färdigställd fastighet för långivaren att ta säkerhet i, är byggnadskreditiv definitivt en bra typ av finansiering för ditt företag. 

När du tar ett byggnadskreditiv går finansiären med på att betala fakturor och löpande kostnader för projektet, t ex de fakturor som uppstår till följd av ditt byggprojekt. Dock kräver finansiären ofta att du kan gå in med en större del i kontantinsats än vad som normalt är brukligt vid ett fastighetslån

Ett byggnadskreditiv kan vara dyrare än ett regelrätt fastighetslån eller vanligt bolån men är också mer flexibelt eftersom det tillåter dig att finansiera ett projekt som annars inte hade kunnat bli av. 

När passar ett byggnadskreditiv för ditt företag?

Det passar sig allra bäst att använda när du har ett byggprojekt som inte är klart och/eller när du håller på att färdigställa en byggnad eller projekt men inte har den likviditet som behövs för att färdigställa projektet. 

När du sedan har färdigställt ditt projekt kan du antingen välja att lägga om ditt byggnadskreditiv till ett bolån hos banken om du inte har för avsikt att avyttra den färdigställda fastigheten och återbetala kreditivet till finansiären, eller helt enkelt avyttra fastigheten och betala tillbaka de pengar du har lånat.

Toborrows partners hjälper många olika typer av kunder och kan bland annat vara behjälpliga i frågor som enbart rör upprättandet av ett byggnadskreditiv, men kan även bistå i vissa administrativa frågor kring ditt projekt såsom upprättande av en bostadsrättsförening om ditt projekt rör en sådan.

Några av våra utvalda partners

‍Byggnadskreditiv för dig som är fastighetsutvecklare

Byggnadskreditiv är en vanlig finansieringslösning för fastighetsutvecklare eftersom du kan påbörja ett byggprojekt utan att ha någon färdig fastighet att ange som säkerhet. Det gör byggnadskreditivet till en flexibel lösning, som efter projektets färdigställande kan övergå i ett lån när det finns en fastighet att sätta i pant för finansieringen. 

Det är alltid bra att jämföra olika alternativ och att föra en dialog med flera långivare, en jämförelsetjänst som Toborrow ger dig svar från flera långivare med endast en ansökan. Du kan låna till fastighet om ditt företag uppfyller våra grundkrav och du kan söka byggnadskreditiv upp till 20 000 000 kr. 

Det är inte alla projekt som går som man tänkt sig och det kan på förhand vara svårt att veta exakt budget och kostnad för ett projekt. Kom därför ihåg att fråga långivaren hur det går till om du skulle behöva ändra ditt kreditiv till antingen ett större eller mindre belopp.

Vad kostar ett byggnadskreditiv?

Finansiären av ditt projekt tar en risk när denne betalar dina löpande fakturor, och då det inte heller finns någon säkerhet för lånet vill denna ha en premie för att du får låna pengar till ditt projekt. När det kommer till byggnadskreditiv behöver du enbart betala ränta på den delen av krediten som du utnyttjar. 

Det innebär att i takt med projektets gång ökar din kredit, och därmed också storleken på dina räntebetalningar. Utöver räntan på det utnyttjade kreditbeloppet, förekommer det att finansiärer tar ut en så kallad kontraktsränta. Denna betalas på hela ditt beviljade kreditbelopp till skillnad från den löpande räntan som du enbart betalar på utnyttjat belopp, ta reda på vad som gäller hos just din finansiär.

Utöver dessa avgifter kan en finansiär även i förekommande fall ta ut administrativa avgifter såsom uppläggningsavgifter eller andra avgifter för att täcka sina löpande kostnader för finansieringen. Ta reda på vad som gäller hos just din långivare så slipper du oväntade överraskningar när lånet sen ska betalas tillbaka.

Vi finns här för dig om du behöver hjälp

Chatt:
Epost:
Telefon:
Adress:
Adolf Fredriks Kyrkogata 8, 111 37 Stockholm
Magnus Ersson
Kreditspecialist
Öppettider:
Måndag till fredag:
09-12 och 13-17
Söndag
Lördag: 
Stängt
Stängt
Magnus Ersson
Kreditspecialist

Blogg och nyheter

Frågor och svar

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som förmedlar kontakten mellan banker och kunder som vill låna pengar. Användningen av låneförmedlare maximerar sannolikheten att få ett lån med riktigt bra villkor ökar eftersom många banker tävlar om dig.

Vad är en checkkredit?

En checkkredit är oftast bra för dig som företagare när du är i behov av likviditet snabbt. När du blir beviljad en checkkredit får du en gräns upp till vilken du kan låna, men du kan välja hur mycket utav den du vill utnyttja. En checkkredit kan ibland även kallas kontokredit.

Vad finns det för olika lånetyper?

Finansiera ditt företag med rätt typ av lån. På Toborrow kan du ansöka om olika lån till ditt företag beroende på vad syftet med lånet är. Våra partners har olika utbud på finansiering av företag och vad är då bättre än att de är samlade på en och samma plattform? De vanligaste finansieringstyperna hos oss är: Företagslån, checkkredit, fastighetslån och leasing. Du kan läsa om alla våra lånetyper här.

Vem kan ta ett företagslån?

Vi vill på vår plattform kunna erbjuda så många företag som möjligt chansen till finansiering. Därför har vi samlat flertalet långivare som tar del av din ansökan och lämnar erbjudanden till just ditt företag. Men vem kan ta ett företagslån? För att kunna ansöka på Toborrow måste vissa kriterier uppfyllas: Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. Den personen som ansöker ska ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Det slutliga lånebeloppet beror på vad företaget har för kreditrating, hur dess betalningsförmåga ser ut samt respektive långivares egna riskbedömning. Har du ett registrerat skuldsaldo på företaget kommer du tyvärr inte kunna erbjudas finansiering hos våra partners. Om du däremot har en betalningsanmärkning spelar det stor roll vad anmärkningen avser, hur mycket och när den registrerades.

När betalas lånet ut?

Det beror på vilken långivare du tar lån hos. Efter att du skrivit under skuldebrevet betalar banken ut lånet till dig och du brukar få in pengarna på kontot inom några dagar.

Tar ni endast en kreditupplysning vid min ansökan?

Ja, Toborrow är registrerad som låneförmedlare hos UC och därmed tas endast en kreditupplysning hos UC. Om du i ansökan även anger att personlig borgen kan erbjudas tas även personupplysning från UC.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilka är Toborrow?

Sedan 2014 har Toborrow strävat efter att fler företag enklare ska kunna växa med ett företagslån till en marknadsmässig ränta. På plattformen kan du som företag jämföra låneerbjudanden från flertalet kreditgivare och banker. Toborrow har sitt kontor i Stockholm men driver allt digitalt.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag kan få för ränta.

Kräver ett byggnadskreditiv en kontantinsats?

Ja, ett byggnadskreditiv kräver ofta en högre kontantinsats än ett fastighetslån eftersom det inte finns någon säkerhet. För att lättare få lånelöfte till byggnadskreditiv och även för att få ned kostnaden kan du komplettera med t ex ett borgensåtagande eller en annan säkerhet.

Kan jag som privatperson ansöka om byggnadskreditiv?

Nej, ska du bygga ett hus eller låna till tomt som privatperson finns det bättre finansieringslösningar. Ska du däremot bygga hus till företag, bostadsrättsförening eller om du bygger kommersiella fastigheter kan byggnadskreditiv vara ett alternativ.

Vad har byggnadskreditiv för ränta?

Räntan avgör ditt byggnadskreditivs månadskostnad och det sker alltid en individuell bedömning av varje enskilt fall. Det går inte att ge ett generellt svar på vad det blir för ränta på ett byggnadskreditiv tyvärr. Det kan skilja sig mycket beroende på om du valt en fast eller rörlig ränta så du måste veta hur många kronor per månad du kan betala, inklusive ränta och avgifter, innan du skickar in din ansökan.