Ska du köpa maskiner, datorer eller kanske en traktor till ditt företag? Låt våra partners hjälpa dig med rätt lån till ditt maskinköp.
När du har hittat ett objekt som du vill leasa fyller du i ansökningsformuläret och laddar upp objektets offert.
Din ansökan förmedlas till våra leasegivare. Inom 24 timmar kan du jämföra och välja bland de erbjudanden du fått. Logga in med BankID för att se alla dina alternativ.
Objektet köps in av leasegivaren och du får din betalplan. Efter leasingperioden har du möjlighet att förlänga avtalet, avsluta det eller köpa loss objektet till det förutbestämda restvärdet.
Leasing innebär att du hyr maskinen från leasingbolaget och betalar en månadskostnad. Du äger inte maskinen under leasingperioden, men kan köpa den till ett restvärde vid avtalets slut. Med ett maskinlån finansierar du hela maskinens kostnad och blir ägare direkt, vilket ger dig större flexibilitet.
Vid leasing används ofta maskinen själv som säkerhet, men leasingbolaget kan även kräva personlig borgen. Vid maskinlån kan säkerheter som företagsinteckning eller andra tillgångar behövas, särskilt för större maskiner.
För att ansöka behöver företaget vara registrerat och aktivt i Sverige i minst tre månader. Dessutom krävs ett godkänt bolagsform som aktiebolag, enskild firma eller handelsbolag, samt svenskt BankID för legitimering.
Företaget kan välja mellan två alternativ när leasingperioden är över: Fortsätta leasingperioden med sänkt leasingavgift eller att köpa ut utrustningen.
Leasingperioden kan variera mellan 2-10 år. Hur lång den blir grundar sig i vilken utrustning som leasats, önskemål och förväntad ekonomisk livslängd.
Du kan leasa i princip all lös egendom som kan tas upp som en tillgång och går att göra avskrivningar på. Det kan till exempel vara entreprenadmaskiner, kopiatorer, grafisk utrustning och mycket mer.
Företagsleasing ger dig som företagare möjlighet att kunna skaffa utrustning som företaget behöver för att växa. Leasing för företag är en form av långtidshyra där långivaren äger det leasade objektet och du använder det. Du slipper på så sätt binda upp kapital och kan istället använda kapitalet till att investera i företaget.
Vi finns här för att hjälpa dig, oavsett om det är via chatt, e-post eller telefon. Tveka inte att kontakta oss, vi ser fram emot att höra från dig!
Kostnadsfritt och förutsättningslöst samtal med en kreditspecialist
Vi hjälper dig att maximera dina chanser till bra lånevillkor
Vi svarar oftast inom 1 minut!
Helgfria vardagar
09-12 och 13-17
eller
Kreditspecialist
Vill du hellre att vi ringer upp dig? Boka ett telefonmöte med en av våra kreditspecialister.
Ett maskinlån är en finansieringsform där företag lånar pengar för att köpa maskiner, utrustning eller fordon som behövs i verksamheten. Till skillnad från leasing blir företaget direkt ägare till den maskin som köps, vilket ger full kontroll över tillgången från dag ett. Maskinlånet fungerar som ett vanligt lån där återbetalning sker månadsvis, inklusive ränta och eventuella avgifter.
Maskinlån passar företag som vill investera i sina tillgångar utan att binda upp hela sitt rörelsekapital. Genom att finansiera köpet via lån kan verksamheten fortsätta växa samtidigt som investeringar sprids ut över tid. Maskinen kan användas fritt, säljas när som helst och påverkar företagets balansräkning som en tillgång.
Oavsett om du driver ett litet, växande företag eller en större etablerad verksamhet kan en maskinfinansiering vara en effektiv lösning för att finansiera nya investeringar och skapa förutsättningar för fortsatt utveckling.
Som utgångspunkt kan alla maskiner som kan skrivas av finansieras genom avbetalning och leasing. Genom Toborrow kan du exempelvis finansiera:
Fördelar med att finansiera maskiner genom lån
Ett maskinlån kan ha flera fördelar jämfört med maskinleasing:
Det finns flera sätt att finansiera maskiner, och varje lösning innebär olika avgifter och räntekostnader. Leasing kan innebära en lägre månadskostnad än ett företagslån, men det betyder inte alltid att den effektiva räntan är lägre.
För att kunna göra en rättvis jämförelse mellan finansieringsalternativen är det viktigt att titta på den effektiva räntan, som visar den totala kostnaden per år inklusive alla avgifter och den nominella räntan. Leasingkostnaden för ett företag beror på flera faktorer som inköpspris, löptid och restvärde. Räntan på maskinlån brukar ligga mellan 8 och 20 procent, men kan variera stort beroende på vilken bank du vänder dig till.
Eftersom villkoren kan skilja sig rejält beroende på både långivare och upplägg, är det klokt att jämföra flera erbjudanden innan du bestämmer dig. Via Toborrows partners kan du enkelt få erbjudanden från flera banker med en och samma ansökan, vilket ger dig en tydlig jämförelse av alla kostnader och den effektiva räntan för respektive alternativ.
Småföretagare är motorn i svensk ekonomi. Därför är det viktigt för oss att du får rätt förutsättningar att växa med hjälp av rätt finansiering. Det finns några viktiga saker att ha i åtanke när du jämför olika alternativ:
Restvärdet är det uppskattade värdet på maskinen vid leasingperiodens slut. Ett högre restvärde innebär oftast en lägre månadskostnad. Vid finansiell leasing ansvarar du för att objektets värde motsvarar restvärdet när avtalet löper ut. Vid operationell leasing tar leasinggivaren risken för restvärdet. Att förstå skillnaden kan göra stor skillnad för ditt företags ekonomi.
Vid leasing är det vanligt att den första hyran är högre än de efterföljande månadsbetalningarna. Denna förhöjda hyra betalas oftast i samband med första fakturan och kan ses som en förskottsbetalning som påverkar den totala finansieringskostnaden.
Vi vet att det inte bara handlar om att få en låg månadskostnad — det handlar om att få en helhetsbild. Därför rekommenderar vi att du jämför olika erbjudanden baserat på den effektiva årsräntan. Genom att ansöka via Toborrow får du med en enda ansökan flera låneförslag, så att du kan välja den lösning som bäst stöttar ditt företags framtid.
Vi tror på småföretagens kraft — och vi finns här för att hjälpa dig hitta rätt finansiering.
1. Du behöver veta vilken maskin du vill finansiera.
2. Svenskt BankID krävs för identifiering.
3. Företaget måste vara registrerat och aktivt i Sverige.
4. Företaget ska ha varit verksamt i minst tre månader.
5. Företaget måste ha en godkänd bolagsform (Aktiebolag, Enskild firma eller Handelsbolag).
Underlag vid ansökan:
För att långivare ska kunna göra en korrekt bedömning av företagets betalningsförmåga är det bra att bifoga aktuell bokföring. Vid leasing krävs även en offert eller en länk till objektet, medan du oftast kan ansöka om maskinlån utan särskilda underlag.