Trustpilot four stars
Företag jämför räntor på Toborrow
Företagsekonomi

Vad är räntan på ett företagslån och hur kan du påverka den?

Att ta ett företagslån är ofta en nödvändig del av att växa och utveckla sin verksamhet. En av de mest avgörande faktorerna när du överväger att ta ett företagslån är räntan. Men vad är det egentligen som bestämmer räntan på ett företagslån? Och hur kan du som företagare påverka den för att få så förmånliga villkor som möjligt? Vi ger dig tips på hur du kan öka dina chanser att få en lägre ränta.

Vad är det för ränta på ett företagslån?

Räntan på ett företagslån varierar och bestäms av flera olika faktorer. Det är viktigt att förstå att varje långivare gör en individuell bedömning av varje företag. Här är några av de viktigaste faktorerna som påverkar räntan på ett företagslån:

  1. Ekonomisk historik och kreditvärdighet: Ditt företags tidigare ekonomiska resultat och nuvarande kreditvärdighet spelar en stor roll. Ett företag med stabila intäkter och god kreditvärdighet har större chans att få en lägre ränta.
  2. Lånebelopp och återbetalningstid: Hur mycket du vill låna och hur lång tid du planerar att ta på dig för att återbetala lånet påverkar också räntan. Större belopp och längre löptider kan innebära högre räntor.
  3. Säkerhet och risk: Om ditt företag kan erbjuda säkerhet för lånet, såsom fastigheter, moderbolagsborgen, personlig borgen eller inventarier, kan detta minska risken för långivaren och därmed leda till en lägre ränta.Läs mer om moderbolagsborgen här: moderbolagsborgen - vad innebär det för dig som låntagare?
  4. Marknadsförhållanden: De allmänna ekonomiska förhållandena och ränteläget i samhället påverkar också räntan på ett företagslån. Om den nationella räntan är låg, tenderar även räntan på företagslån att vara lägre.

Genom att förstå vad som påverkar räntan på ett företagslån och hur du kan förbättra dina möjligheter att få en lägre ränta, kan du ta bättre beslut för ditt företags finansiering. Hos Toborrow hjälper vi dig att hitta de bästa lånealternativen som passar just ditt företags behov och situation.

Lycka till med din företagsfinansiering!

Hur du kan öka möjligheterna till lägre ränta?

Förbättra ditt företags kreditvärdighet: Håll koll på dina räkningar och betalningar för att säkerställa att ditt företag har en god kreditvärdighet. Betala av skulder och undvik försenade betalningar.

Visa stabila och positiva kassaflöden: En tydlig och positiv kassaflöde historik visar att ditt företag är kapabelt att hantera sina skulder.

Förbered en solid affärsplan: En väl genomarbetad affärsplan kan övertyga långivare om ditt företags framtida framgång och betalningsförmåga.

Erbjud säkerhet för lånet: Genom att ställa säkerhet för lånet kan du minska långivarens risk och potentiellt få en bättre ränta.

Jämför olika långivare: Olika långivare erbjuder olika räntor och villkor. Genom att jämföra olika alternativ kan du hitta det mest fördelaktiga erbjudandet för ditt företag.

Skriven av
Magnus Ersson
Senast uppdaterad:
2024-06-11 14:52
Publicerad:
2024-06-11 15:12
Vad är ränta?

Ränta är kostnaden för att låna pengar eller den avkastning du får för att låna ut pengar. Det uttrycks vanligtvis som en procentandel av det lånade beloppet per år. Här är några olika typer av räntor:

  1. Låneränta: När du lånar pengar från en bank eller annan långivare, betalar du ränta på det lånade beloppet. Detta är långivarens sätt att tjäna pengar på att låna ut pengar till dig. Till exempel, om du tar ett lån på 100 000 kronor med en årlig ränta på 5%, betalar du 5 000 kronor i ränta varje år.
  2. Inlåningsränta: Detta är den ränta du får när du sätter in pengar på ett sparkonto. Banken betalar dig en ränta för att de får använda dina pengar för att låna ut till andra eller för investeringar.
  3. Fast ränta: En fast ränta förblir densamma under hela lånets löptid. Detta ger förutsägbarhet eftersom du vet exakt hur mycket du kommer att betala i ränta varje månad.
  4. Rörlig ränta: En rörlig ränta kan ändras över tid, beroende på marknadsräntorna. Detta innebär att din månatliga räntekostnad kan öka eller minska beroende på hur räntan förändras.
  5. Effektiv ränta: Den effektiva räntan inkluderar inte bara själva räntan utan även andra kostnader för lånet, såsom avgifter och administration. Det ger en mer komplett bild av vad lånet verkligen kostar per år.

Räntan bestäms av flera faktorer, inklusive lånets löptid, långivarens riskbedömning av låntagaren och det allmänna ränteläget i ekonomin. Centralbanker, som Riksbanken i Sverige, påverkar det allmänna ränteläget genom att sätta styrräntor, vilket i sin tur påverkar räntorna som bankerna erbjuder sina kunder.

Vad blir det för andra kostnader på mitt lån?

Det är kostnadsfritt att ansöka om företagslån hos Toborrow, och ansökan är inte bindande.

Vad får jag för ränta på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad ditt företag kan få för ränta.

Vi hjälper dig till rätt finansiering!

Har du en pågående ansökan eller kanske frågor inför en ansökan? Vi finns här för dig!

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist