Trustpilot four stars
Två ägare av företag diskuterar lån med långivare, Toborrow Blogg.
Företagsekonomi

Vad är ett företagslån och hur fungerar det?

Sammanfattning

Att driva ett företag innebär ofta att man behöver kapital för att växa, investera i ny utrustning eller täcka tillfälliga kassaflödesbehov. Ett företagslån kan vara den perfekta lösningen för att förverkliga dessa mål. Men vad är egentligen ett företagslån, hur fungerar det, och vilka kostnader kan man förvänta sig? I det här blogginlägget ska vi gå igenom allt du behöver veta om företagslån.

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är en typ av finansiering där ett företag lånar pengar från en bank eller annan långivare och förbinder sig att återbetala lånet över en bestämd period med ränta. Lånet kan användas för en rad olika ändamål, från att expandera verksamheten till att hantera kortsiktiga kassaflödesproblem.

Hur fungerar ett företagslån?

Företagslån fungerar i grunden på samma sätt som privatlån men det skiljer sig lite på vilka kompletteringar som kan behövas skickas in för att långivaren ska kunna göra en kreditbedömning.

 1. Ansökan: Företaget ansöker om lån hos en långivare. Ansökan kan kräva detaljerad information om företagets ekonomi och verksamhet.
 2. Bedömning: Långivaren bedömer företagets kreditvärdighet, vilket inkluderar att granska bokslut, bokföringsrapporter och kassaflödesrapporter
 3. Säkerheter: Långivaren anger vilka typer av säkerheter som krävs. Säkerheten för lånet kan vara personlig borgen, moderbolagsborgen och företagsinteckning.
 4. Godkännande och utbetalning: Om ansökan godkänns, fastställs lånebelopp, ränta och återbetalningsvillkor. Därefter betalas lånet ut till företaget.
 5. Återbetalning: Företaget återbetalar lånet i enlighet med överenskomna villkor, vanligtvis månadsvis.

Vilka kostnader ingår i ett företagslån?

När du tar ett företagslån är det viktigt att förstå de kostnader som kan tillkomma.

 • Ränta: Den mest uppenbara kostnaden är räntan, som kan vara fast eller rörlig. Räntesatsen beror på företagets kreditvärdighet och marknadsförhållanden.
 • Uppläggningsavgift: En engångsavgift som långivaren tar ut för att arrangera lånet.
 • Administrationsavgifter: Återkommande avgifter för att hantera lånet.
 • Förseningsavgifter: Avgifter som tillkommer om lånet inte återbetalas i tid.

Vad kostar ett företagslån?

Kostnaden för ett företagslån varierar beroende på flera faktorer, inklusive företagets ekonomiska situation, lånebelopp, återbetalningstid och kreditvärdighet. Det är därför viktigt att jämföra olika erbjudanden från olika långivare. Genom Toborrow kan företag enkelt jämföra olika låneerbjudanden för att hitta det bästa alternativet som passar deras unika behov och förutsättningar.

Läs mer om kostnader och räntan för ett företagslån här.

Ett företagslån kan vara en avgörande faktor för att ta ditt företag till nästa nivå, men det är viktigt att förstå hur de fungerar och vilka kostnader som är involverade. Genom att noggrant jämföra olika låneerbjudanden kan du hitta de bästa villkoren som passar ditt företag. Vi finns här för dig så att du hittar den bästa finansieringslösningen och att du får det bästa möjliga lånet för dina specifika behov.

Har du frågor? Tveka inte att kontakta oss på Toborrow!

Vad kan man använda ett företagslån till?

Ett företagslån kan användas till många olika saker beroende på företagets behov. Några vanliga användningsområden inkluderar:

 • Expansion: Finansiera öppnandet av nya lokaler eller utökning av befintliga.
 • Utrustning: Köpa ny utrustning eller uppgradera befintlig.
 • Kassaflöde: Hantera tillfälliga kassaflödesproblem, t.ex. att betala löner eller leverantörer.
 • Lager: Köpa in lager inför högsäsong.
 • Marknadsföring: Investera i marknadsföringskampanjer för att öka försäljningen.

Skriven av
Magnus Ersson
Senast uppdaterad:
2024-06-17 9:13
Publicerad:
2024-06-19 13:28
Vilka är grundkraven för att beviljas ett företagslån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad ditt företag kan få för ränta.

Hur mycket kan jag ansöka om till mitt företag?

Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Hur mycket ditt företag kan låna avgör våra långivare utifrån sin interna riskbedömning baserat på företagets ekonomiska situation. Via Toborrow kan du ansöka om lån upp till 20 miljoner kronor.

Vi hjälper dig till rätt finansiering!

Har du frågor gällande finansiering till ditt företag eller kanske om en pågående ansökan? Vi finns här för dig!

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist