Kreditbetyg är en bedömning av en persons eller ett företags kreditvärdighet, det vill säga förmågan att betala tillbaka lån och andra skulder. Kreditbetyget används av långivare, banker och andra finansinstitut för att avgöra risken med att låna ut pengar. Ett högt kreditbetyg signalerar låg risk och kan ge bättre lånevillkor, medan ett lågt kreditbetyg kan leda till högre räntor eller avslag på låneansökan.
Kreditbetyget baseras på flera faktorer som tillsammans ger en bild av din ekonomiska situation och betalningsförmåga. Dessa inkluderar:
För företag bedöms kreditbetyget ofta utifrån ekonomiska nyckeltal, såsom omsättning, vinstmarginal och skuldsättningsgrad.
Ett bra kreditbetyg kan öppna dörrar till bättre finansieringsmöjligheter och lägre kostnader. Här är några exempel:
För företag kan ett högt kreditbetyg även stärka relationerna med leverantörer och investerare.
För företag är ett starkt kreditbetyg avgörande för att få tillgång till finansiering, exempelvis företagslån eller leasingavtal. Långivare tittar på företagets ekonomiska historik, omsättning och betalningsförmåga när de bedömer risken med att låna ut pengar.
På Toborrow kan företag få hjälp med att hitta finansieringslösningar oavsett deras nuvarande kreditbetyg. Vi samarbetar med flera långivare som erbjuder skräddarsydda lösningar baserat på ditt företags behov och ekonomiska situation.
Ditt kreditbetyg påverkar direkt vilka villkor du får på dina lån:
Genom Toborrow kan du enkelt jämföra olika erbjudanden från långivare och hitta det bästa privatlånet eller företagslånet – oavsett din nuvarande ekonomiska situation.
Att låna kostar pengar!
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.
Ett kreditbetyg är en bedömning av ett företags eller en privatpersons kreditvärdighet – alltså hur stor sannolikheten är att man kan betala tillbaka ett lån. Det används av långivare för att fatta beslut om till exempel företagslån.
I Sverige är det främst kreditupplysningsföretag som UC, Creditsafe och Bisnode som sätter kreditbetyg. De använder information som omsättning, betalningsanmärkningar, skulder och likviditet för att räkna fram betyget.
Ett högt kreditbetyg innebär lägre risk för långivaren, vilket ökar chansen att få lån med bra villkor och låg ränta. Ett svagt kreditbetyg kan leda till högre ränta eller att du får avslag.
Ja. Du kan förbättra ditt kreditbetyg genom att betala fakturor i tid, undvika betalningsanmärkningar, minska skuldsättning och se till att bolagets ekonomi är i balans. Ett stabilt kassaflöde är också viktigt.
Ja, nästan alla seriösa långivare gör en kreditupplysning för att bedöma risken med att låna ut pengar. När du jämför lån via Toborrow sker bara en upplysning, även om du får erbjudanden från flera långivare.