Restvärde är det uppskattade värdet som ett leasingobjekt – exempelvis en maskin, bil eller teknisk utrustning – har kvar efter att leasingperioden löpt ut. Det är alltså det belopp som produkten förväntas vara värd vid leasingavtalets slut.
Vid leasing påverkar restvärdet hur stor del av tillgångens värde du betalar för under avtalstiden. Ju högre restvärde, desto lägre blir månadskostnaden – men också högre risk om tillgången inte behåller sitt värde.
När du leasar en tillgång, betalar du inte för hela dess inköpspris – utan för den värdeminskning som sker under leasingperioden. Det som återstår efter periodens slut är restvärdet.
Företaget har ett leasingkontrakt för en maskin som kostar 300 000 kr. Avtalet gäller i 5 år. Restvärdet är 60 000 kr. Företaget betalar totalt 240 000 kr under leasingperioden. Maskinens värde beräknas vara 60 000 kr när avtalet är slut.
Restvärdet kan antingen:
Läs mer om maskinfinansiering via leasing.
Leasing med restvärde är särskilt fördelaktigt om du har behov av att modernisera din utrustning ofta eller vill hålla nere företagets kapitalbindning.
Ett korrekt uppskattat restvärde minskar risken för oförutsedda kostnader i slutet av ett leasingavtal eller investeringsperiod.
Restvärde är det kvarvarande värdet på ett leasingobjekt när leasingperioden är slut. Det påverkar hur mycket du betalar per månad och hur stor risk du tar som företagare. Att förstå restvärdets roll är avgörande när du jämför olika leasinglösningar eller finansieringsalternativ.
Att låna kostar pengar!
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.
Restvärdet beräknas utifrån tillgångens livslängd, marknadsvärde och användningsområde. Det fastställs vid avtalets start.
Ja. Ju högre restvärde, desto lägre blir månadsbetalningarna – eftersom du bara betalar för värdeminskningen.
Det beror på avtalet. Vid operationell leasing bär ofta leasinggivaren risken. Vid finansiell leasing kan du som företag stå för mellanskillnaden om marknadsvärdet blir lägre.
Ja, det är vanligt att företaget får möjlighet att köpa loss objektet till det avtalade restvärdet när leasingperioden är slut.