Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Kvinna planerar sin ekonomi efter tips och tricks från Toborrow

Vägen till en stabil ekonomi - tips och råd för att undvika skulder

Ett nytt år öppnar dörren till en rad möjligheter för personlig utveckling, och många väljer att sätta upp mål för träning och andra drömmar man har. Det är även det perfekta tillfället att se över sin ekonomi och sina ekonomiska mål som man vill förverkliga under de kommande tolv månaderna.


Vem som helst kan hamna i en situation med flera smålån och dyra krediter, som avbetalningar på elektronik och möbler, spridda bland olika banker och kreditgivare. Flera lån med lika många fakturor kan leda till höga månadskostnader och oroliga nätter. Men hur ställer man egentligen sin ekonomi till rätta och vad är egentligen en sund ekonomi?

Grunden till en sund ekonomi

En sund ekonomi innebär inte bara avsaknaden av ekonomisk stress och oro för att pengarna inte ska räcka till månadens slut. En sund ekonomi förknippas med kontroll och insikt – att veta exakt vad som ska betalas, när det ska betalas och hur mycket. Det handlar om att äga sin ekonomi och vara den som tar beslut.


Skapa en budget

Att sätta en budget är ett perfekt verktyg för att få kontroll över din ekonomi och hantera oförutsedda kostnader. Genom att skapa och följa en budget får du insikt i dina inkomster och utgifter, vilket hjälper dig undvika överdriven konsumtion och skapar utrymme för sparande. Ladda ner vår budgetmall i slutet av detta inlägg för att komma i gång.


Spara pengar

Att ha en ekonomisk buffert sparad för oförutsedda utgifter är ett bra verktyg för att undvika att fastna i skuldfällan. Genom att regelbundet sätta av en del av din inkomst kan du gradvis bygga upp en buffert som du kan använda när behov uppstår. Detta kan hjälpa dig att undvika onödiga smålån eller att du behöver använda ditt kreditkort för att täcka oväntade kostnader.

När det kommer till att bestämma storleken på din buffert, brukar en allmän rekommendation vara att ha motsvarande 2 till 3 månadslöner sparade. Att sätta upp ditt eget mål gör inte bara sparandet mer givande, utan ger också en ökad motivation när du ser att din buffert växer. Anpassa sparandet efter din egen förmåga och undvik att pressa din ekonomi för hårt, då detta kan leda till att du tappar motivationen att spara över tid. Låt ditt sparande ta den tid den behöver så att den passar in i resten av din ekonomi.


Undvik onödiga lån

Lån är ibland nödvändiga, men att ta onödiga lån kan leda till onödiga ekonomiska bekymmer. Innan du tar ett lån, överväg noga om det verkligen är nödvändigt och om du har råd att betala tillbaka det. Försäkra dig om att du förstår lånets villkor och hur det passar in i din budget.


Samla dina smålån och krediter

Har du flera smålån och krediter? Att samla lån är inte bara ett effektivt sätt att sänka kostnaderna, utan det ger också en känsla av kontroll över din ekonomi. Genom att minska antalet fakturor och förenkla betalningsprocessen kan du fokusera mer på långsiktig ekonomisk stabilitet och undvika de utmaningar som kommer med en splittrad skuldsituation.


Kontroll och bättre koll

Att förbättra din ekonomiska situation kan snabbt bli verklighet. Genom att ta kontroll över dina smålån och skulder kan du effektivt navigera mot en stabilare ekonomisk framtid. Ökad översikt gör inte bara att du kan fatta mer informerade beslut utan ger dig också verktyg för att aktivt förbättra din ekonomiska situation genom välgrundade handlingar och beslut.


3 ekonomiska tips från Toborrows kreditchef, Magnus Ersson:

-   Samla smålån och krediter för att potentiellt spara pengar och få bättre översikt över din ekonomi.

-   Noga överväg syftet med lånet innan du lånar. Jämför olika låneerbjudanden och välj det mest fördelaktiga alternativet för din specifika situation.

-   Privatlån kan vara ett bra alternativ för investeringar som genererar ökat värde, som utbildning eller renovering av bostaden.

För mer insikter från Magnus Ersson, läs artikeln på Aftonbladet: Så får du ekonomisk nystart 2024

Skriven av
Senast uppdaterad:
2024-02-27 15:35
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist