Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Avslappnad man som sökt lån på Toborrow

Vad är en kreditupplysning och hur påverkar den din kreditvärdighet?

Sammanfattning

När det kommer till lån och krediter är det viktigt att vara medveten om hur dina handlingar kan påverka din ekonomiska framtid. En faktor som spelar en avgörande roll är antalet kreditupplysningar som görs på dig inom en kort tidsperiod. Det kanske inte låter så betydelsefullt, men faktum är att flera kreditupplysningar faktiskt kan få negativa konsekvenser för din kreditvärdighet. I det här blogginlägget kommer vi att definiera: vad är en kreditupplysning, kan man få ett lån utan kreditupplysning, vad innebär kreditvärdighet och vad låg kreditvärdighet kan göra för dina chanser att få ett lån.

Vad är en kreditupplysning och varför är det viktigt att förstå den? 

En kreditupplysning är en process där långivare samlar in information om din ekonomiska situation för att bedöma risken vid utlåning och beviljande av krediter. Syftet med detta är att skapa en helhetsbild av din ekonomi och göra en korrekt riskbedömning baserat på dina ekonomiska förutsättningar. Både din nuvarande ekonomiska situation och din historik tas i beaktning vid kreditprövningen.

Påverkan av betalningsanmärkningar och Kronofogden på din kreditvärdighet

Om du tidigare har haft ekonomiska svårigheter som ledde till betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden kan dessa synas i upp till tre år efter att skulden har betalats av. Det kan vara en god idé att vänta tills eventuella betalningsanmärkningar försvinner innan du överväger att ansöka om lån eller krediter för att undvika negativ påverkan på din kreditvärdighet. På Toborrow arbetar vi med banker och långivare som alla är handplockade för att kunna ge dig bästa möjliga villkor. Ingen av våra långivare erbjuder lån utan UC. 

Varför flera kreditupplysningar kan försämra din kreditvärdighet

Varje gång du ansöker om lån eller krediter görs en kreditupplysning på dig. Dessa kreditupplysningar registreras och kan påverka din kreditvärdighet. Om du skickar in flera ansökningar inom en kort tidsperiod kan det signalera ekonomisk osäkerhet till potentiella långivare och därmed försämra din kreditvärdighet samt minska dina möjligheter att få ett lån.

Skydda din kreditvärdighet med hjälp av en pålitlig låneförmedlare

För att skydda din kreditvärdighet samtidigt som du söker efter de bästa lånevillkoren kan du använda en pålitlig låneförmedlare som Toborrow. Genom att jämföra lånevillkoren från olika banker hjälper Toborrow dig att hitta det bästa privatlånet, vilket sparar dig pengar genom att undvika onödiga räntor och avgifter. Genom att använda en jämförelsetjänst som Toborrow undviker du också flera kreditupplysningar hos UC och en möjlig negativ påverkan på din kreditvärdighet.

Försiktighet vid ansökan om lån och krediter för att undvika negativa konsekvenser

Nästa gång du överväger att ansöka om lån eller krediter, var försiktig med antalet ansökningar du skickar in. Genom att vara medveten om hur dina handlingar påverkar din kreditvärdighet kan du fatta smarta ekonomiska beslut och undvika onödiga negativa konsekvenser.

För att förbättra din kreditvärdighet kan du arbeta på att betala av befintliga skulder i tid och undvika nya betalningsanmärkningar. När du är redo att ansöka om ett lån är det viktigt att jämföra lånevillkoren från olika långivare för att hitta den bästa räntan och de mest förmånliga villkoren för din situation.

Genom att förstå vad en kreditupplysning är och hur den påverkar din kreditvärdighet kan du ta kontroll över din ekonomi och säkerställa en sund ekonomisk framtid. Kom ihåg att vara försiktig med antalet ansökningar du skickar in och använd istället en pålitlig låneförmedlare, till exempel Toborrow för att hitta det bästa lånet utan att försämra din kreditvärdighet. Ta en kreditupplysning och gör smarta ekonomiska val som gynnar din ekonomi på lång sikt.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2023-10-12 20:11
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist