Trustpilot four stars
Person jämför den effektiva räntan på sina låneerbjudanden hos Toborrow

Vad är effektiv ränta och varför är det viktigt att jämföra?

Den effektiva räntan är den totala kostnaden av ett lån, inräknat ränta och avgifter, dvs det faktiska pris som betalas för ett lån räknat på ett år.   

Enligt en undersökning har en stor del av Sveriges befolkning svårt att förstå vad effektiv ränta betyder. Vad menas med effektiv ränta då? Den effektiva räntan beräknar den totala räntekostnaden uttryckt i procent för ett lån som löper på ett år. Om ett lån inte löper på ett år, måste den, enligt lag, effektiva räntan räknas ut som att du förnyar lånet vid varje betalningstillfälle utan att betala av den upplupna räntan. Du skulle då alltså ta ett lån för att kunna betala av lånet plus den tidigare upplupna räntan.  

För att det ska vara lättare att snabbt få en överblick över lånets totalkostnad måste långivarna enligt konsumentkreditlagen uppge den effektiva räntan. Utifrån detta går det att räkna fram den totala kostnaden för lånet, inklusive nominell ränta och avgifter. Det gör det lättare för dig att jämföra den faktiska kostnaden för lånet som långivaren erbjudit dig. Den effektiva räntan återspeglar alltså den totala kostnaden för lånet.

Vad är skillnad på ränta och effektiv ränta?

Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för ett lån, uttryckt som en årsränta i procent. Därför är det bra för dig som ansökt om lån att jämföra den effektiva räntan när du jämför mellan olika lån. Räntekostnad är endast kostnaden för själva räntan exklusive övriga avgifter.  

 

Lär dig mer om finansiella ord här.

Skriven av
Magnus Ersson
Senast uppdaterad:
2024-05-15 9:15
Publicerad:
2024-05-15 9:25
Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag kan få för ränta.

Vad är det som påverkar vilken ränta jag får?

Räntan sätts individuellt och bestäms utifrån lånebelopp, din återbetalningsförmåga och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto lägre ränta.

Går det att ansöka om företagslån trots betalningsanmärkning?

Har ditt företag betalningsanmärkningar men i övrigt god ekonomi? I så fall är det inte omöjligt att beviljas ett företagslån trots betalningsanmärkning. Bland de långivare vi samarbetar med finns långivare som erbjuder företagslån även till företag och/eller med borgensman med betalningsanmärkningar.

Har du frågor om lån till ditt företag?

Vi finns här för dig och besvarar dina frågor och funderingar.

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist