Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Mamma med sin nyfödda bebis, planeat ekonomin efter att ha läst toborrows blogg

Tips för en stabil ekonomi under småbarnsåren

Sammanfattning

Att navigera genom småbarnsåren kan vara en ekonomisk utmaning för många föräldrar. Här är några handfasta tips för att skapa och upprätthålla en stabil ekonomi när du har småbarn i hemmet.

Planera din föräldrapenning

Föräldrapenning beräknas efter hur mycket du får i inkomst under det kommande året. Föräldrapengen är en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som är 97 procent av din totala inkomst (innan skatt), vilken fastställs av Försäkringskassan. Sedan får du 80 procent av din SGI i föräldrapenning. Föräldrapengen är generellt sett totalt knappt 80 procent av din lön, men eftersom den baseras på din inkomst kan vi inte svara på hur mycket du får ut i månaden som föräldraledig.

Räkna ut föräldrapenning via Kassakollen på Försäkringskassan.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal kan du ha rätt till föräldralön, vilket innebär en utfyllnad med 10 procent av din lön. Syftet med föräldralön är att du ska kunna få 90 procent av din lön om du tar ut full ersättning från Försäkringskassan.

Skapa en realistisk budget

Inled med att skapa en detaljerad budget som inkluderar alla dina utgifter. Se över områden där du kan spara och var realistisk med dina kostnader. En noggrann budget ger en tydlig överblick över din ekonomi och hjälper dig att undvika oplanerade utgifter.

Prioritera nödvändigheter

Under småbarnsåren är det viktigt att prioritera nödvändiga utgifter. Fokusera på det väsentliga som mat, boende och barnomsorg innan du spenderar på övriga saker. Detta bidrar till att skapa finansiell stabilitet och trygghet.

En buffert är avgörande under småbarnsåren. Livet är fullt av oväntade händelser, och att ha en buffert kan mildra påverkan av oförutsedda utgifter som sjukdomar eller bilreparationer. Sträva efter att bygga upp en buffert som täcker 3-6 månaders levnadskostnader.

Undvik onödig skuld

Försök att undvika onödig skuld, särskilt högkostnadslån och kreditkortsskulder. Skuld kan snabbt bli en börda och påverka din ekonomiska stabilitet. Om möjligt, betala av befintliga skulder och undvik att ta på dig nya om det inte är absolut nödvändigt.

Planera för framtiden

Tänk långsiktigt när det gäller din ekonomi. Investera i ett pensionssparande och överväg att skapa ett sparande för ditt barns framtid. Att ha tydliga mål och planer för framtiden ger en känsla av trygghet och kan hjälpa dig att fatta ekonomiska beslut med större förståelse.

Jämför och förhandla

Jämför priser och förhandla om avtal när det är möjligt. Det kan gälla allt från barnomsorgskostnader till försäkringar. Många företag är villiga att förhandla om du är en lojal kund eller om du söker efter bättre erbjudanden.

Använd barnbidraget klokt

Barnbidraget kan vara en viktig ekonomisk resurs under småbarnsåren. Använd dessa pengar med omsorg och överväg att investera eller spara en del av dem för framtida behov.

Att hantera din ekonomi under småbarnsåren kräver planering och medvetenhet. Genom att följa dessa tips kan du skapa en stabil grund för din familjs ekonomiska balans och njuta av småbarnsårens glädje med mindre stress över pengar.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2023-12-05 15:27
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist