Trustpilot four stars
Kvinna njuter av sin semester efter att ha använt Toborrows tips

Så här spenderar hushållen pengarna under semestern - tips för bättre koll

Sammanfattning

Sommaren är en tid då många hushåll ser fram emot en välförtjänt semester och avkoppling. Men samtidigt kan utgifterna under semestern snabbt springa iväg om man inte har en bra överblick och planering. I den här bloggen ska vi titta närmare på hur svenska hushåll spenderar sina pengar under semestern och ge konkreta tips på hur du kan få bättre koll på din ekonomi under denna period.

Hur spenderar hushållen sina pengar under semestern?

Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB) är de vanligaste utgifterna för svenska hushåll under semestern:

 1. Resor och transport: Flyg, tåg, buss eller bilresor.
 2. Boende: Hotell, hyra semesterhus eller campingplatser.
 3. Mat och dryck: Restaurangbesök, caféer och livsmedelsinköp.
 4. Nöjen och aktiviteter: Biljetter till nöjesparker, museer, konserter och andra evenemang.
 5. Shopping: Souvenirer, kläder och andra varor.

Statistik över semesterutgifter

Enligt SCB spenderar svenska hushåll i genomsnitt 15 000 - 20 000 kronor på semesterresor per år. Detta inkluderar alla ovanstående kategorier. Resor och boende står för den största delen av utgifterna, ofta upp till 60% av den totala semesterbudgeten. Mat och dryck utgör ungefär 25%, medan nöjen, aktiviteter och shopping står för resterande 15%.

Tips för bättre koll på semesterutgifterna

För att undvika att semesterutgifterna drar iväg är det viktigt att planera och ha koll på ekonomin. Här är några konkreta tips:

 1. Gör en budget: Börja med att sätta en realistisk budget för din semester. Räkna ut hur mycket du har råd att spendera på resor, boende, mat, nöjen och shopping. Använd tidigare semesterkostnader som underlag.
 2. Planera i förväg: Boka resor och boende i god tid för att få bättre priser. Många hotell och flygbolag erbjuder rabatter för tidiga bokningar, men det kan också vara bättre pris med en sista minuten om du är flexibel.
 3. Använd kreditkort med förmåner: Välj kreditkort som ger bonuspoäng eller cashback på dina köp. Detta kan ge dig extra förmåner och besparingar.
 4. Prioritera utgifter: Bestäm vad som är viktigast för dig under semestern och lägg mer pengar på det. Kanske är boendet viktigare än shopping, eller tvärtom. Genom att prioritera kan du hålla dig inom din budget.
 5. Jämför priser: Använd prisjämförelsesajter för att hitta de bästa erbjudandena på flyg, boende och aktiviteter. Detta kan spara dig betydande summor.
 6. Kontrollera utgifterna regelbundet: Följ upp dina utgifter under semestern genom att notera alla köp. Det finns många appar som kan hjälpa dig med detta, till exempel Fast budget eller Zlantar. Längs ned i detta blogginlägg kan du ladda ner en budgetmall från oss på Toborrow  som du kan använda för att få bättre koll över dina utgifter.
 7. Undvik impulsköp: Tänk igenom dina köp noga och undvik att spendera pengar på saker du inte planerat för. Impulsköp kan snabbt spräcka din budget.
 8. Res under lågsäsong: Om möjligt, planera din semester under lågsäsongen när priserna på resor och boende ofta är lägre.

Genom att följa dessa tips kan du njuta av en härlig semester utan att behöva oroa dig för ekonomin. Att ha en bra överblick och kontroll över dina utgifter gör att du kan slappna av och njuta av din ledighet fullt ut.

Semester är en tid för avkoppling och återhämtning, men det är också en period då många hushåll spenderar mer pengar än vanligt. Genom att planera i förväg, sätta upp en budget och följa våra tips kan du säkerställa att din semester inte blir en ekonomisk börda. Ha en fantastisk semester och njut av din ledighet med gott samvete! Behöver du hjälp med att planera din ekonomi? Vår blogg är full av värdefulla tips och tricks. Om du överväger att låna pengar eller kanske ett samlingslån för att minska dina månadskostnader, tveka inte att kontakta oss på Toborrow. Vi finns här för att hjälpa dig!

Skriven av
Emma Blomqvist
Senast uppdaterad:
2024-06-14 8:15
Publicerad:
2024-06-14 9:54
Kan jag låna pengar för att åka på semester?

Ja, det är möjligt att låna pengar för att åka på semester, men det är viktigt att tänka igenom beslutet noggrant. Att ha en buffert för semesterresor är alltid det bästa alternativet, eftersom det gör att du kan njuta av din semester utan att behöva oroa dig för att betala tillbaka ett lån senare.

Om du ändå överväger att ta ett lån för din semester, se till att det ryms inom din ekonomiska planering. Det är avgörande att lånet inte blir en belastning för din ekonomi efter semestern. Här är några tips att tänka på:

 1. Gör en budget: Innan du tar ett lån, gör en detaljerad budget för din semester och se till att du har en tydlig bild av hur mycket pengar du behöver.
 2. Räkna på återbetalningen: Se till att månadskostnaden för lånet är hanterbar och inte påverkar din ekonomi negativt. Din budget bör klara av återbetalningarna utan att du behöver dra ner på andra nödvändiga utgifter.
 3. Välj rätt lånetyp: Om du har flera små lån eller krediter, kan ett samlingslån vara ett bra alternativ för att minska dina månadskostnader och få bättre kontroll över din ekonomi.
 4. Överväg alternativen: Kan du spara ihop till resan istället? Kanske finns det andra sätt att finansiera semestern, som att minska på andra utgifter under året.

Att låna pengar för att åka på semester kan vara en lösning, men det är viktigt att göra det på ett ansvarsfullt sätt. På Toborrow kan vi hjälpa dig att hitta ett lån som passar din situation och se till att din ekonomi förblir balanserad och inte blir ansträngd.

Vilka typer av lån kan jag använda för att finansiera min semester?

Du kan använda olika typer av lån för att finansiera din semester, såsom privatlån, kreditkort eller samlingslån. Privatlån är ofta ett bra alternativ eftersom de vanligtvis har lägre räntor än kreditkort. Ett samlingslån kan vara fördelaktigt om du har flera mindre lån eller krediter som du vill konsolidera, vilket kan minska dina månadskostnader och ge bättre översikt över din ekonomi.

Vad bör jag tänka på innan jag tar ett lån för semester?

Innan du tar ett lån för din semester är det viktigt att göra en noggrann budget och bedöma hur mycket du behöver låna. Se till att du förstår de totala kostnaderna för lånet, inklusive räntor och avgifter. Kontrollera även att du kan hantera månadskostnaderna för återbetalningen utan att det påverkar din övriga ekonomi negativt. Att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta det bästa alternativet för dig är också en bra idé.

Vi finns här för dig!

Har du frågor om vilket lån som passar dig eller kanske om en befintlig ansökan? Våra kreditspecialister finns här för att besvara dina frågor.

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist