Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Presentpåsar

Så hantera du decembers dyra prislapp

Julen ska vara en tid av glädje, gemenskap och värme, men det är också en tid då plånboken kan kännas extra tunn för många av oss. Utgifterna för julmat, julklappar och nyårsfirande kan lätt bli övermäktiga och få ekonomin att kännas som den hänger på en skör tråd. Trots påminnelserna om decembers dyra prislapp, tenderar vi att förlora perspektivet när julstämningen tar över. Låt oss stanna upp och reflektera över vad julen egentligen betyder för oss.


Att vara medveten om sin ekonomi och aktivt fatta genomtänkta beslut är nyckeln till att balansera önskan om att skapa magiska ögonblick med att upprätthålla en hållbar ekonomi. Genom att planera och prioritera kan vi säkerställa att julen fortfarande kännetecknas av glädje och gemenskap utan att belasta plånboken allt för mycket.

 

Budgetera din jul

För att undvika ekonomisk stress och fokusera på det som verkligen betyder något, sätt upp en realistisk budget. Jämförelser med andra skapar ofta onödig stress. Alla har sina egna ekonomiska förutsättningar att ta hänsyn till, så skapa en budget som passar din situation.

 Sociala medier kan ge en snedvriden bild av julfirandet, då många oftast delar det mest glamorösa. Kom ihåg att varje familj har sina egna prioriteringar och sätt att fira.

Planering är nyckeln

För att undvika sista minuten-stress och impulsiva köp – planera! Sprid ut inköpen och undvik att kasta dig ut dagarna innan julafton. Många av julens delikatesser har lång hållbarhet, så det är inte nödvändigt att vänta till sista minuten för att handla. På samma sätt kan julklappar köpas i förväg för att undvika snabba och dyra köp i panik.

Hållbara julklappar

Att överraska någon med en julklapp behöver inte innebära att det måste vara nytillverkat. En hel värld av fantastiska presenter väntar på att upptäckas second hand, både i fysiska butiker och på nätet. Att välja en begagnad gåva ger inte bara möjligheten att ge bort något unikt och minnesvärt, utan är även ett vänligare alternativ för både plånboken och planeten.

 

För andra året i rad har Myrorna frågat svenskarna vad dekan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. Årets secondhand-julklapp 2023 blev något som är cirkulärt på flera sätt – nämligen vinylskivan.


Låna pengar klokt

Om du behöver låna för att finansiera julen är det viktigt att göra det klokt. Undvik snabblån med hög ränta och leta i stället efter lån med rimliga villkor. Butikernas egna kreditalternativ kan verka lockande, men det är viktigt att vara medveten om de faktiska kostnaderna och undvika onödiga avgifter.

 

Kom ihåg vad julen faktiskt handlar om

Trots alla ekonomiska utgifter får vi inte glömma bort vadjulen faktiskt handlar om – gemenskap med nära och kära. Julfirandet behöver inte vara en tävling om den dyraste maten eller de mest påkostade klapparna.Att vara öppen om ens ekonomiska situation och anpassa firandet efter det skapar en äkta och hållbar jul.

Så när julstressen börjar smyga sig på, kom ihåg att det inte handlar om prislappen på klapparna eller extravaganta maträtter. Det handlar om att skapa minnen och dela glädjen med nära och kära.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2023-12-15 8:54
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist