Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Ett par som sitter på en soffkant och tittar på en surfplatta

När är det en bra idé att ta ett privatlån?

När det handlar om att låna pengar finns det en mängd olika alternativ att överväga, och ett av de mest flexibla är privatlån. I motsats till exempelvis bolån kräver inte långivaren någon säkerhet för ett privatlån, vilket kan resultera i en något högre ränta. Men fördelen med ett privatlån är att lånet kan användas till nästan vad som helst.

Att överväga att ta ett privatlån behöver inte vara en dålig idé, men det är viktigt att göra det med omsorg och noga överväga din ekonomiska situation. Nedan kommer vi att utforska situationer när det kan vara lämpligt att överväga ett privatlån och när det är klokt att avstå.


Privatlån i stället för att använda sparade pengar

Ofta möts vi av rådet att undvika att ta ett lån i allmänhet, oavsett ändamål. Men det kan finnas situationer där ett privatlån faktiskt utgör ett mer fördelaktigt alternativ jämfört med att ta från ditt befintliga sparande. Dina sparade pengar kan fungera som en viktig buffert för oförutsedda utgifter eller vara reserverade för specifika framtida ändamål, och att använda dem kan påverka din ekonomiska stabilitet på olika sätt.

Renovering

Att investera i en renovering av din bostad kan ofta vara ett klokt beslut. Förutom att det kan höja bostadens värde kan en renovering i vissa fall också fungera som ett förebyggande underhåll, vilket i sin tur kan bidra till att undvika större och mer kostsamma ingrepp i framtiden.

Om du har möjlighet att höja ditt bolån är det ofta en bra lösning. Men detfinns vissa begränsningar och du får bara låna upp till 85% av bostadens värde.Om du redan har hög belåning på din bostad kan ett privatlån vara ett alternativt att överväga.


Köpa bil eller båt

Vanligtvis är ett billån kopplat till bilen som säkerhet, vilket innebär att bilen fungerar som pant för lånet och du kan låna upp till 80% av bilens värde. Om du i stället väljer att finansiera bilen eller fordonet med ett privatlån, har du möjlighet att låna upp till 100% av fordonets värde.


Samla mindre lån och krediter

Genom att slå ihop flera små lån och krediter från olika banker och långivare kan du effektivisera och förenkla din ekonomi. En av fördelarna med att samla lån är de potentiella besparingarna. Genom att baka ihop dina lån i ett samlingslån kan du spara betydande summor varje månad. Dessutom får du en bättre översikt över din budget eftersom du endast behöver förhålla dig till enbetalning varje månad i stället för flera.

 

Lån till studier

Att investera i sin utbildning kan vara avgörande för ens framtida placering på arbetsmarknaden och för att förverkliga sina yrkesdrömmar. Tyvärr är inte alla utbildningar berättigade till CSN-stöd, särskilt när det gäller yrkes- och privatutbildningar som fokuserar på specifika yrkesområden. I dessa fall behöver man söka alternativa finansieringsmöjligheter och då kan ett privatlån vara ett bra alternativ.

Jämför innan du lånar

Du ska alltid vara medveten om att när du tar ett lån tar du även på dig ett ansvar. Vi på Toborrow förstår vikten av att låna med omsorg och transparens. Här är några viktiga punkter att tänka på innan du överväger ett privatlån och varför det lönar sig att jämföra lån hos oss.

Privatlån, även kallat blancolån eller konsumtionslån, har ofta högre räntor eftersom de inte kräver någon säkerhet från låntagaren. Det är därför viktigt att du, innan du lånar är medveten om och undersöker olika räntekostnader och lånevillkor genom att jämföra olika långivare.  

När du ansöker om ett lån är ditt kreditbetyg avgörande. Det baseras på din ekonomiska situation och påverkar lånebeloppet och räntan du erbjuds. Ju stabilare din ekonomi är, desto förmånligare lånevillkor kan du förvänta dig. Genom att vara medveten om vad banken kommer att titta på när du ansöker om lån kan du enklare planera din ekonomi och ge dem förtroende av att du är en pålitlig låntagare som har koll på sina pengar. 

Hos Toborrow hjälper vi dig att jämföra privatlån från olika banker och långivare. Genom att göra detta kan du spara pengar genom att undvika onödiga räntor och avgifter. Vi strävar efter att erbjuda dig flera lånealternativ och en tydlig översikt så att du kan fatta ett välgrundat beslut när du ska låna pengar. Vi finns här för att underlätta din låneprocess och hjälpa dig att låna ansvarsfullt och med insikt.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2024-04-12 10:18
Publicerad:
2024-04-15 10:04

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist