Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Kvinna som signat för en ny lägenhet med hjälp av privatlån från Toborrow

Kontantinsats utan besparingar? Hur ett privatlån kan hjälpa dig köpa ditt drömhem


En kontantinsats används oftast för att minska det belopp som måste finansieras genom ett lån, som ett bostadslån eller ett billån. Storleken på kontantinsatsen kan variera, men den brukar vara en procentandel av den totala kostnaden och kan påverka lånevillkoren och månatliga betalningar. En större kontantinsats kan leda till bättre lånevillkor och lägre räntor på bolånet.

Vad är skillnaden mellan en kontantinsats och handpenning?

För den som inte är insatt i köp- och säljprocessen av bostad kan handpenning och kontantinsats vara svårt att skilja på. Handpenning är en förskottsbetalning som oftast brukar motsvara tio procent av slutpriset av bostaden, som du betalar dagarna efter du skrivit på för bostaden. Det är en garanti för säljaren att du kommer köpa bostaden. Du kan läsa mer om handpenning här.

Kontantinsatsen är den del av slutpriset som du måste betala och inte får ta ett bostadslån för. Banken får låna ut 85 procent av bostadens marknadsvärde till dig som köpare. Däremot kan handpenningen vara en del av din kontantinsats, så när du betalat handpenningen om tio procent har du fem procent kvar att betala från egen buffert då det totala köpet går igenom.

Alla har inte en buffert till kontantinsatsen

Att använda ett privatlån för att täcka en del av kontantinsatsen vid köp av en bostad eller annan fastighet är en möjlig finansieringsstrategi. Här är några viktiga saker att tänka på om du överväger att använda ett privatlån för din kontantinsats: 

Lånevillkor och ränta - Jämför olika låneerbjudanden från olika långivare för att hitta det bästa privatlånet med rimlig ränta och villkor. Lånevillkoren kan variera beroende på din kreditvärdighet och långivarens policy.

Räntekostnader - Tänk på att räntekostnaderna för ett privatlån kan ibland vara högre än de för ett traditionellt bostadslån. Överväg hur detta påverkar din långsiktiga ekonomiska situation. Jämför alltid innan du accepterar ett låneerbjudande om privatlån. Hos oss på Toborrow kan du jämföra flera långivare och banker med endast en ansökan.

Återbetalning - Se till att du har råd att betala av lånet du tagit för kontantinsatsen tillsammans med de månatliga betalningarna för ditt bostadslån. Att ha för många lån kan öka din skuldbörda och påverka din kreditvärdighet.

Lånebelopp - Fundera på om du kan låna tillräckligt för att täcka hela eller en del av din kontantinsats - låna inte mer än vad du behöver.

Kreditvärdighet - Din kreditvärdighet är avgörande när du ansöker om ett privatlån. Se till att din kredit är i god form för att öka dina chanser att bli godkänd och för att få en förmånlig ränta.

Bostadslånet - Kom ihåg att du fortfarande behöver kvalificera dig för och säkra ett bostadslån för att köpa fastigheten. Ett privatlån täcker bara kontantinsatsen, inte hela köpeskillingen.

Jämför flera långivare på bara några minuter - Att använda ett privatlån för kontantinsatsen kan vara en lösning om du inte har tillräckligt med besparingar. Vi har samlat flertalet långivare på vår plattform som är redo för din ansökan. Ansökan tar bara någon minut, är helt kostnadsfri och är inte bindande. Du väljer själv vilket erbjudande som passar dig bäst.

Ange medsökande till lånet - Lägger du till en person som kan stå på säkerheten ökar detta dina chanser till beviljat lån och kanske även chansen till en lägre ränta. Detta för att en medsökande ger en extra trygghet till bankerna och de andra långivarna då två personer är ansvariga för att lånet betalas tillbaka.

Lycka till med ditt bostadsköp!

Skriven av
Senast uppdaterad:
2023-10-30 13:44
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist