Förälder håller om sitt barn med en trygg känsla i kroppen över sin ekonomi

Hälften av alla ensamstående föräldrar saknar kontantmarginal - visar statistik från SCB

I hushåll som består av en ensamstående vuxen med barn saknar nästan hälften marginaler för oförutsedda utgifter. Var femte person bor i ett hushåll som inte kan betala en större oförutsedd utgift. Var femte person blir 1,7 miljoner av Sveriges befolkning som bor i ett hushåll som saknar kontantmarginaler, vilket anses vara att du klarar en oförutsedd utgift på 13 000 kr, statistik från SCB.

– Det motsvarar 20 procent av Sveriges befolkning. Av dessa är uppskattningsvis 187 000 ensamstående vuxna med barn, säger Helena Månsson, utredare på SCB.

Att många har drabbats hårt av det ekonomiska läget vi just nu befinner oss i har nog inte undgått någon. Alla drabbas på sitt egna vis och har olika förutsättningar till att fylla det ekonomiska tomrummet som kanske uppstår med höjda avgifter och räkningar som dimper ner i brevlådan eller mailboxen. Det är oftast enklast att dra ner på rörliga kostnader så som kläder och mat ute, än att dra ner på fasta kostnader så som boendekostnad eller försäkringar. Vi har några tips på hur du med enkla medel kan få mer koll på din privatekonomi och kanske hitta utgifter som du kan dra ner på.

Här är fem specifika tips för att minska dina utgifter:

  1. Skapa en budget och följ den: Det spelar ingen roll om du har hög eller låg inkomst, en hushållsbudget ger dig en bättre överblick vad du lägger dina pengar på varje månad. Med en hushållsbudget kanske du faktiskt ser vad du kan dra ner på eller till och med ta bort för att få mer pengar över i slutet av varje månad. Det första steget är att skapa en detaljerad budget som visar alla dina inkomster och utgifter. Följ din budget noggrant och se till att du håller dig till den. Detta hjälper dig att bli medveten om vart dina pengar går och var du kan göra besparingar. Ladda ner vår budgetmall så får du en enkel överblick hur dina utgifter ser ut.
  2. Minska onödiga utgifter: Identifiera och eliminera onödiga utgifter från din budget. Det kan vara små saker som dagliga kaffeinköp, obegränsade prenumerationer eller impulsköp. Genom att minska dessa kan du spara betydande summor på lång sikt.
  3. Jämför och förhandla: När du handlar, jämför priser och utnyttja rabatter och erbjudanden. Dessutom, när det kommer till regelbundna utgifter som elräkningar eller försäkringspremier, överväg att förhandla om bättre villkor eller byta till billigare alternativ. Har du många krediter och smålån kan det i de flesta fall löna sig att samla dessa till ett lån. Du får inte bara en bättre överblick över dina utgifter utan också en möjlighet att få ner räntan. När du ansöker om att samla dina lån hjälper banken dig att avsluta och betala av ditt lån hos den tidigare långivaren. Det blir ofta billigare att samla alla dina lån och krediter hos en och samma långivare. Ifall långivaren inte kan lösa hela din skuld kan det ändå vara ett bra steg på vägen.
  4. Spara på mat: Matutgifter är en stor del av mångas hushållsbudget. Planera dina måltider i förväg, handla med en lista och undvik att äta ute i onödan. Att köpa generiska varumärken istället för märkesvaror och att minska matsvinn kan också hjälpa dig att spara pengar.
  5. Bygg upp en buffert: Skapa en buffert för oförutsedda utgifter, såsom sjukhusräkningar eller bilreparationer. Att ha en buffert kan förhindra att du behöver använda kreditkort eller ta lån för att täcka oväntade kostnader.

Genom att implementera dessa tips kan du gradvis minska dina utgifter och förbättra din ekonomiska situation. Det är viktigt att vara konsekvent och tålmodig när du arbetar mot ekonomisk stabilitet.

Läs SCB:s "Undersökningarna om levnadsförhållanden (ULF)" här.

Publicerat den
October 26, 2023

Relaterade artiklar