Person förbättrar sitt kreditbetyg genom att se över sina skulder och samla sina lån hos Toborrow

Förbättra ditt kreditbetyg - bra saker att tänka på

Banker och andra kreditgivare tar en kreditupplysning på dig när du vill låna pengar. Där tittar banker och andra långivare bland annat på din kreditvärdighet. En bra kreditvärdighet kan ge dig en lägre ränta och vi ger dig tips på hur du höjer ditt kreditbetyg för att kunna få bättre lånevillkor.

Fyra tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet bedöms på ett flertal olika faktorer såsom inkomst, tidigare lån och krediter samt om du har tidigare betalningsanmärkningar. Allt detta och lite till vägs ihop till ett kreditbetyg som vi kallar för kreditvärdighet och detta kan vara antingen högt eller lågt. Att ha en hög kreditvärdighet är en klar fördel och något som kan vara värt att sträva efter. 

1. Ha koll på din kreditvärdighet

Med en insikt om din kreditvärdighet kan du enklare se vad du behöver göra för att öka den. Du behöver inte oroa dig för att din kreditupplysning ska påverka din kreditvärdighet negativt. När du tar en kreditkoll på dig själv påverkar den inte ditt kreditbetyg.


2. Minska dina skulder

Har du skulder? Ett sätt för att öka din kreditvärdighet är att minska dina aktuella skulder. Betala tillbaka så mycket du har möjlighet till på dina lån. Börja med att betala av smålån som har hög ränta eftersom dessa ofta kostar dig mest i längden.

3. Betala fakturor i tid

Något som är viktigt för att du ska kunna öka din kreditvärdighet är att du betalar dina fakturor och räkningar i tid. Blir du försenad eller inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du att få en betalningsanmärkning som är registrerad på dig i tre år och kommer sänka din kreditvärdighet.

4. Ansök inte hos för många

Det är viktigt att tänka på att inte ansöka hos för många långivare när du ska ta ett privatlån eller behöver ett billån till exempel. Att ha många kreditförfrågningar är något som inte ser bra ut vid en ansökan, undvik därför onödiga kreditupplysningar. Ett sätt kan vara genom att använda dig av en låneförmedlare som kan hjälpa dig att kontakta flera banker för att hitta det bästa erbjudandet, och det tas endast en kreditupplysning. 

Få tillgång till din egen kreditvärdighet

Ett alternativ kan vara att själv ta reda på vad du har för kreditbetyg och få förståelse för vad som påverkar den. Detta kan du göra på bland annat UC kollen, de mäter din kreditvärdighet och fungerar som en temperaturmätare på din privatekonomi. Där kan du se hur kreditvärdig du är och vad som påverkar det betyg du just nu har. 

Har du många skulder eller betalningsanmärkningar?
För stöd kan du vända dig till budget och skuldrådgivningen i din kommun, de kan hjälpa dig med tips och råd samt att prioritera dina skulder. 

Hur mycket får jag låna om jag vill samla mina lån?

Du kan ansöka om ett privatlån hos oss från 5 000 kr upp till 600 000 kr och med endast en ansökan får du svar från flera långivare och kan enkelt välja det erbjudande med lägst ränta och bäst villkor för just dig.

När du samlar dina lån kan du bli av med dyra krediter som kostar dig onödiga pengar i ränta och avgifter varje månad, dessa lån och krediter gör det ofta svårare för dig att ta dig ur din situation och det är lätt att fastna i en nedåtgående spiral. Vi erbjuder dig att samla dina lån och krediter så att du kan sänka dina räntekostnader och även din månadskostnad, oavsett om det handlar om 5 000 kr, 30 000 kr, 100 000 kr eller 600 000 kr.

När du ska ta ett nytt lån för att sänka dina kostnader är det viktigt att jämföra effektiv ränta, den innefattar alla kostnader för lånet och är ett bra jämförelsemått när du vill sänka dina räntekostnader. En annan fördel med att baka ihop dina lån är att du bara har ett lån att betala av och du får en mycket bättre översikt över din ekonomi och dina månadskostnader, det blir även lättare för dig att skapa och hålla en budget.

Kan jag söka låna pengar utan UC?

Att ta ett lån utan UC innebär att långivaren inte tar någon kreditupplysning på dig som privatperson, det kan ibland kännas lockande om din kreditvärdighet är låg men generellt är dom här lånen mycket dyrare eftersom banken tar en större risk. 

I Sverige måste långivarna enligt lag göra en upplysning för att ta reda på din kreditvärdighet innan de lånar ut pengar till dig men det finns andra kreditupplysningsföretag som creditsafe eller bisnode. Vissa uppgifter kan skilja sig mellan kreditupplysningsföretagen men eventuella betalningsanmärkningar kommer att synas oavsett vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder sig utav.

Har du många kreditupplysningar på dig som idag påverkar ditt kreditbetyg negativt behöver du inte vara orolig, dessa ligger inte kvar i all evighet utan försvinner när det har gått 12 månader. På Toborrow erbjuder vi inte lån utan kreditupplysning men vi kan godkänna upp till två betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Publicerat den
March 17, 2022

Relaterade artiklar