Trustpilot four stars
Kvinna ser över sina elräkningar efter att ha läst blogginlägg på Toborrow

Har du svårt att betala din elräkning?

Om man inte kan betala sin elräkning finns det flera saker man kan göra för att hantera situationen. Först och främst är det viktigt att inte ignorera problemet eller hoppa över betalningar, eftersom det kan leda till ytterligare avgifter och konsekvenser som strömavstängning.

Ett första steg kan vara att kontakta elleverantören och förklara situationen. Många elleverantörer erbjuder flexibla betalningsplaner eller hjälp med att hitta program för att hjälpa till med att betala räkningar. Det kan också vara bra att undersöka om man kan ansöka om bidrag eller kostnadsassistans för att hjälpa till med att betala räkningen.

Det kan också vara bra att titta på sina vanor och se om det finns något man kan göra för att minska elanvändningen och därmed kostnaderna. Sådana åtgärder kan innefatta att byta ut gamla, ineffektiva apparater till energieffektiva alternativ, att sänka temperaturen i huset eller att tänka på att stänga av elektroniska enheter när de inte används.

Om man fortfarande har svårt att betala räkningen trots dessa åtgärder, kan det vara bra att söka hjälp från en skuldrådgivare eller konsumentrådgivare för att hitta ytterligare lösningar och få råd om hur man hanterar skuldproblem.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns hjälp och alternativ tillgängliga för att hjälpa till att hantera en svår elräkning och att det är viktigt att ta itu med problemet så tidigt som möjligt.

Kan jag få ekonomiskt stöd för att betala min elräkning?

Det finns möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd för att få hjälp till att betala sin elräkning. Ett sådant stöd kallas för elpriskompensation, elbidrag, högkostnadsskydd för el eller elstöd. Detta är ett program som ger ett ekonomiskt skydd till personer med höga elkostnader och det kan innebära en reduktion av elräkningen eller ersättning för höga elpriser. Regeringen har beslutat att betala ut en elpriskompensation under 2023 till de som bor i elområde 3 och 4, det omfattar alltså hushållen i mellersta och södra Sverige.

Det finns också olika energikonsulter och företag som erbjuder hjälp i form av energikundservice, de kan hjälpa dig med att hitta de bästa elavtalen och även ge råd om hur man kan minska sin elanvändning och sina kostnader. Det är viktigt att komma ihåg att det finns hjälp och alternativ tillgängliga för att hantera höga elräkningar och det är viktigt att ta itu med problemet så tidigt som möjligt. 

Sex enkla tips på hur du kan minska din elförbrukning 

  1. Använd energieffektiva apparater och belysning, byt ut gamla vitvaror och apparater
  2. Stäng av elektroniska enheter när de inte används.
  3. Koppla ur laddare när de inte används, de fortsätter att dra energi även om de inte är anslutna till en enhet.
  4. Använd lågenergilampor eller LED-lampor istället för glödlampor.
  5. Sänk värmen i huset under vintertid, genom att bara sänka värmen någon grad kan du spara mycket energi.
  6. Tvätta och torka kläder med fulla maskiner för att minska antalet tvättar.

Vad ska man tänka på när man tecknar ett elavtal?

När man ska teckna ett elavtal finns det viktiga saker att tänka på för att säkerställa att man får det bästa avtalet för sina behov.

Ett av de viktigaste valen man måste göra är om man vill ha ett fast eller rörligt elpris. Ett fast elpris innebär att man betalar samma pris för elen under hela avtalstiden, medan ett rörligt elpris varierar beroende på marknadspriset för el. 

Det finns både för och nackdelar med att binda sitt elavtal, alltså köpa sin el till ett fast pris. Över tid kan du spara mycket pengar men under vissa perioder kan priset bli högt och det kan då vara en trygghet att ha ett fast pris för sin el om du har en ansträngd ekonomi. 

Om man väljer ett rörligt elavtal kan man dra nytta av lägre priser när de erbjuds, men man bör vara medveten om att det också kan innebära ovanligt höga elpriser vid andra tillfällen. Sedan augusti/september 2022 har priset på el varit ovanligt högt och de med rörligt elavtal har blivit hårt drabbade av de skenande kostnaderna.

Ett annat alternativ för att hantera sina höga elkostnader är att teckna ett avtal med ett så kallat spotpris på el eller elavtal med timpris. Med ett spotprisavtal betalar man ett timpris för sin el, du använder alltså elen till det pris som gäller just den timmen den används. Spotpriset på el varierar under dygnets alla timmar och brukar vara lägst under tidig morgon.

Det här ger dig möjlighet att anpassa förbrukningen och undvika att använda elen under de dyrare timmarna på dygnet och du kan därmed sänka din kostnad även om du förbrukar lika mycket energi totalt sett. Det finns enkla verktyg för att följa din förbrukning ta reda på vad ditt elpris är timme för timme.

Kontrollera även om du är berättigad till utbetalning av elstöd eller andra ersättningar för att avlasta din ekonomi. Om du ska teckna ett nytt avtal är det viktigt att jämföra olika leverantörer och läsa igenom villkoren noga innan man tecknar ett avtal. 

Kan jag ta ett lån för att betala mina räkningar?

Om du behöver ekonomisk hjälp utöver de tips vi har gett här kan du avlasta ekonomin tillfälligt med ett privatlån. Det är ingen långsiktig lösning och du bör fundera på hur det kommer att påverka din ekonomi i framtiden. På kort sikt kan du lösa dina fakturor och slippa betalningsanmärkningar och påminnelseavgifter. Det kan vara bra för din ekonomi just nu men har du inte möjlighet att betala tillbaka ditt lån eller förändra din ekonomiska situation framåt kan det leda till en ännu mer ansträngd ekonomi. 

Viktigt att tänka på också är att ett lån också har en kostnad i form av ränta och i slutändan blir den lösningen dyrare än att lösa dina fakturor direkt. Om du ska ta ett lån är det viktigt att jämföra först så att du kan få så bra villkor och så låg ränta som möjligt, det är extra viktigt om din ekonomi redan är ansträngd. Vi på Toborrow kan hjälpa dig, vi jämför lån från flera långivare med endast en ansökan och du får svar redan inom 24 timmar.

Skriven av
Emma Blomqvist
Senast uppdaterad:
2024-05-15 10:34
Publicerad:
2024-05-15 11:56
Hur går Toborrows jämförelsetjänst till?

Du börjar med att fylla i din låneansökan och signerar med BankID för snabb och säker hantering. Efter att din ansökan är inskickad delas den omedelbart med våra samarbetspartners, vilka har 24 timmar på sig att svara med sina låneerbjudanden.

Varför ska jag använda en jämförelsetjänst innan jag lånar?

Att använda en jämförelsetjänst som Toborrow innan du lånar ger dig möjlighet att effektivt jämföra lån från olika banker och långivare. Vi gör en kreditupplysning på dig som vi i vår tur delar med våra anslutna samarbetspartners. Det ger dig möjligheten att jämföra låneerbjudanden genom endast en kreditupplysning.

Vad kan jag låna till?

Ett privatlån kan användas till i princip vad som helst. I enlighet med penningtvättslagstiftningen och för att underlätta bedömningen av din återbetalningsförmåga behöver du dock specificera syftet med lånet. Denna information är viktig för våra långivare och banker så att de kan beräkna och anpassa lånevillkoren utifrån dina behov och ekonomiska förutsättningar.

Vi finns här för dig!

Har du några frågor eller funderingar finns vi här för att hjälpa dig.

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist