Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Kompisar på promenad efter att ha hjälpt varandra med ett lån via Toborrow för att minska månadskostnaden

Ansöka om lån med en medsökande- fördelar och hur det påverkar räntan

Att ansöka om ett lån är ett viktigt ekonomiskt beslut som kan påverka din ekonomi under lång tid. En av de valmöjligheter som kan påverka lånet är att ansöka tillsammans med en medsökande. Men vad innebär det att ha en medsökande, och vilka fördelar kan det medföra? Låt oss utforska de positiva sidorna med att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande och hur detta val kan påverka räntan.

Vad är en medsökande?

En medsökande är en person som ansöker om ett lån tillsammans med dig och delar därmed ansvaret och återbetalningen av lånet. Denna person kan vara din partner, make/maka, en familjemedlem eller en nära vän. Att inkludera en medsökande i låneavtalet ökar långivarens säkerhet, då det innebär att det finns flera inkomstkällor att förlita sig på för att säkerställa en framgångsrik återbetalning av lånet.

Fördelarna med att ha en medsökande

1. Möjlighet att låna mer

Genom att ansöka om ett lån med en medsökande kan ni öka lånebeloppet ni är berättigade till. Det är särskilt användbart om ni behöver ett större lån för att finansiera ett stort inköp, som exempelvis ett hus eller en bil.

2. Bättre räntevillkor

Att inkludera en medsökande med en stark kreditvärdighet kan leda till att ni får en bättre ränta på lånet. Långivare ser det som mindre riskfyllt att låna ut pengar när det finns två sökande med goda ekonomiska förutsättningar.

3. Minskat ansvar och ökad flexibilitet

Att dela på låneansvaret innebär också att ni båda delar på återbetalningen. Om en av er råkar ut för en ekonomisk svacka eller förlorar sin inkomst, kan den andra parten fortfarande fortsätta att betala lånet. Det ger en viss trygghet och flexibilitet.

Hur påverkar en medsökande räntan?

När du ansöker om ett lån med en medsökande kan räntan påverkas positivt om medsökanden har en bättre kreditvärdighet än du. Långivaren bedömer risken utifrån både din och medsökandes kreditvärdering, och om medsökanden har högre kreditpoäng och bättre ekonomiska förutsättningar, kan det leda till en lägre ränta på lånet. Däremot, om medsökanden har en sämre kreditvärdighet än du, kan det leda till högre räntor eller till och med att ni får avslag på låneansökan. Det är viktigt att vara medveten om att båda sökande delar på ansvaret för lånet, så det är viktigt att noga överväga med vem du ansöker om ett lån.

Att ansöka om ett lån med en medsökande kan vara en klok strategi om ni båda har starka ekonomiska förutsättningar. Det kan ge er möjlighet att låna mer, få bättre räntevillkor och dela på låneansvaret. Men det är viktigt att komma ihåg att ni också delar på ansvaret för att betala tillbaka lånet. Innan du beslutar dig för att ansöka om ett lån med en medsökande, är det bäst att noga överväga både fördelarna och riskerna och se till att ni är överens om villkoren och återbetalningsplanen.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2023-11-20 7:00
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist