Trustpilot four stars
två personer diskuterar vilket lånebelopp på företagslånet som passar bäst att ansöka om hos Toborrow.
Företagsekonomi

Ansök inte om för högt lånebelopp till ditt företag - kan bli ditt fall

Sammanfattning

På den aktuella marknaden kan det ibland kännas som att "mer är mer". Men när det kommer till att ansöka om företagslån är det viktigt att tänka på kvalitet över kvantitet. Att låna för mycket kan bli en tung börda för företagets ekonomi, och det är därför det är avgörande att vara strategisk och realistisk när du bestämmer beloppet på lånet.

Låt syftet med lånet avgöra lånebeloppet

Innan du ens börjar fundera på hur mycket du behöver låna, är det viktigt att klargöra syftet med lånet. Är det för att utvidga verksamheten, hantera kortsiktiga kassaflödesproblem eller investera i ny utrustning? Genom att noggrant definiera syftet kan du bättre bedöma det exakta beloppet som behövs för att uppnå dina mål.

Undvik att söka för stort belopp

Det kan vara lockande att ansöka om ett större belopp än nödvändigt, särskilt om det verkar finnas utrymme för det. Men att låna mer än vad som behövs kan leda till onödiga räntekostnader och en ökad ekonomisk börda för företaget. Genom att noga överväga dina finansiella behov kan du undvika att hamna i en situation där du betalar för mer än vad du faktiskt använder.

Välj rätt löptid efter din budget

När du väl har bestämt det rätta lånebeloppet är det också viktigt att välja rätt återbetalningstid. Att sträcka ut återbetalningen över en längre tid kan verka lockande för att minska månatliga betalningar, men det kan också innebära att du betalar mer i räntekostnader på lång sikt. Å andra sidan kan en kortare återbetalningstid innebära högre månatliga betalningar, men kan också bidra till att minska den totala räntekostnaden.

Låt din budget vara din guide

Slutligen är det viktigt att hålla budgeten som din främsta ledstjärna när du fattar beslut om lånebelopp och återbetalningstid. Att sträcka sig för långt kan leda till obehagliga överraskningar längs vägen. Genom att ha en klar och realistisk uppfattning om vad din verksamhet har råd med, kan du undvika onödig stress och risker.

För högt lånebelopp kan leda till mindre fördelaktiga lånevillkor

När du ansöker om ett företagslån är det viktigt att komma ihåg att långivarna också gör en individuell bedömning av din ansökan. Att söka mer än vad du behöver och klarar av att återbetala kan ses som en riskfaktor i deras bedömning. Långivare är inte bara intresserade av att låna ut pengar, de vill också se till att de får tillbaka dem med ränta. Att ansöka om ett för högt belopp kan indikera på en bristande planering och riskvilja, vilket i sin tur kan minska dina chanser att få lånet beviljat eller leda till mindre fördelaktiga lånevillkor. Genom att vara realistisk och ansvarsfull i din ansökan kan du visa långivarna att du är en pålitlig kund och öka dina chanser att få det stöd du behöver för att driva ditt företag framåt.

Att ansöka om ett företagslån är ett viktigt strategiskt beslut för många företag. Genom att noga överväga beloppet du ansöker om, syftet med lånet och den optimala återbetalningstiden kan du säkerställa att lånet blir en resurs istället för en börda för ditt företags ekonomi. Tänk smart och låt din budget vara din guide på vägen mot ekonomisk framgång.

4 tips att tänka på när du ansöker om ett företagslån

  • Låna inte mer än vad företaget behöver
  • Villkor som passar syftet med lånet
  • Lämna extra säkerhet
  • Jämför innan du lånar

Läs hela blogginlägget “4 tips att tänka på när du ansöker om ett företagslån

Skriven av
Magnus Ersson
Senast uppdaterad:
2024-05-22 11:00
Publicerad:
2024-05-22 11:01
Vilka är Toborrow?

Sedan 2014 har Toborrow strävat efter att fler företag enklare ska kunna växa med ett företagslån till en marknadsmässig ränta. På plattformen kan du som företag jämföra låneerbjudanden från flertalet kreditgivare och banker. Toborrow har sitt kontor i Stockholm men driver allt digitalt.

Vilken ränta får jag på mitt företagslån?

Räntan bestäms inte av Toborrow, utan av de långivare som använder sig av plattformen för att lägga bud. Därav kan räntan variera beroende på vad företaget har för kreditrating och långivarens interna riskbedömning av företaget. Skicka in en ansökan för att kunna se vad just ditt företag kan få för ränta.

Hur mycket kan jag låna till mitt företag?

Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Hur mycket ditt företag kan låna avgör våra långivare utifrån sin interna riskbedömning baserat på företagets ekonomiska situation. Via Toborrow kan du ansöka om lån upp till 20 miljoner kronor.

Har du frågor gällande finansiering till ditt företag?

Vi finns här för dig!

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist