Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Kvinna sitter glad i soffan efter att ha samlat sina lån hos Toborrow

Amortera eller spara under lågkonjunktur? Vi har tipsen!

Sammanfattning

Hur ska vi tänka kring amortering och sparande under denna lågkonjunktur som är här för att stanna ett tag till. Just sparande och amortering är två viktiga faktorer som vi måste överväga, men hur ska du tänka angående dessa under lågkonjunkturer när ekonomin är osäker? Vi har samlat några användbara råd för att hjälpa dig balansera sparande och amortering när ekonomin är i nedgång.

Utvärdera din ekonomiska situation

Börja med att noggrant utvärdera din nuvarande ekonomiska situation. Ta hänsyn till din inkomst, utgifter och eventuella skulder och skapa en budget för att få en klar bild av din ekonomi. Identifiera de områden där du spenderade mest och reflektera över vilka utgifter som var nödvändiga. Just spontanköp har en tendens att återkomma i samma form som tidigare. Genom att vara medveten om dina utgifter kan du undvika liknande beteenden i framtiden.


Prioritera nödvändiga utgifter

Under en lågkonjunktur är det viktigt att prioritera nödvändiga utgifter som boende, livsmedel, sjukvård och försäkringar. Se till att dessa grundläggande behov är täckta innan du tar beslut om att spara pengar eller extra amortering på lån. Vill du få mer pengar över i din hushållsbudget gäller det att börja prioritera. Där du kan påverka mest är bland dina rörliga utgifter. För att få pengar över kan du bestämma en fast summa som du får lov att lägga på dina olika rörliga utgifter varje månad. För att göra det enklare att hålla isär utgifterna kan du öppna flera olika konton avsedda för dina rörliga avgifter, till exempel ett shoppingkonto, ett nöjeskonto, osv, där du lägger över en fast summa som du får röra dig med varje månad, då ger det dig en tydlig överblick hur mycket som spenderas och på vad.


Bygg en nödbuffert

Innan du börjar amortera på lån eller ökar ditt sparande är det klokt att bygga en nödbuffert. En nödbuffert är en buffert av besparingar som kan användas för oförutsedda utgifter, som sjukdom eller arbetslöshet. En allmän riktlinje är att ha minst tre till sex månadslöner i sin nödbuffert.

Utvärdera räntan på dina lån

Om du har hög ränta på dina lån kan det vara fördelaktigt att överväga att amortera på dem istället för att spara. Att minska din skuldsaldo kan ge dig en garanterad avkastning genom att minska räntekostnaderna.


Skapa en balans mellan sparande och amortering

Det är inte nödvändigt att välja mellan sparande och amortering. Du kan skapa en balans. Överväg att dela upp ditt överskott så att du dels amorterar på dina lån med högst ränta och dels sparar för framtiden.


Anpassa din strategi över tiden

Kom ihåg att din ekonomiska situation kan ändras över tid. Anpassa din spar- och amorteringsstrategi efter ändrade omständigheter och ekonomiska mål. Det är viktigt att tänka på att ekonomiska beslut under en lågkonjunktur bör vara anpassade till din personliga situation och mål. Att ha en tydlig plan och en nödfond kan hjälpa dig att hantera ekonomiska utmaningar i osäkra tider.


Samla dina lån och krediter

Se över dina lån och krediter. Fokusera på konsumtionsskulderna först med den höga effektiva räntan, och betala av dem så snabbt som möjligt. Detta minskar inte bara din ekonomiska stress utan ger dig också en bättre ekonomisk grund att stå på framöver och lättare att hålla koll på dina lån. Många mindre lån och krediter från olika långivare innebär ofta en hög ränta och månadskostnad. Med ett samlingslån kan du betala av dessa och sänka din månadskostnad. Dessutom kan det nya lånet, samlingslån, ge dig en bättre överblick över din ekonomi och du betalar endast av ett enda lån. För att lösa dina lån och samla på ett och samma ställe tar du ett nytt lån genom att ansöka om den sammanlagda summan av dina befintliga lån och krediter.


Några tips på vad som kan påverka din ränta på ett samlingslån:

  • Ange en medsökande till lånet - Lägger du till en person som kan stå som säkerhet för lånet kan det påverka räntesättningen på ett positivt sätt då det ger en ökad trygghet för banker och andra långivare.
  • Sök inte hos för många långivare - Varje långivare tar en kreditupplysning vilket kan påverka din kreditvärdighet.
  • Ansök inte om mer än vad du behöver - Ansök bara om så mycket som du behöver och som din ekonomi klarar av.

Läs mer om att samla dina lån och krediter här

Innan du bestämmer dig för om du ska spara eller amortera behöver du fundera vad syftet är med sparandet – så länge det går till konsumtion kommer det ur ett privatekonomiskt perspektiv alltid vara bättre att amortera. Det beror på att sparande till konsumtion kan likställas med all annan konsumtion, och förbättrar därmed inte din framtida levnadsstandard så som till exempel ett sparande till pensionen skulle göra. Det innebär att om det står mellan att amortera på ditt bolån eller andra lån och att spara till en framtida semester är amorteringen det ekonomiskt rätta valet.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2023-10-11 14:14
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist