Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Planerar sin matbudget efter att ha läst Toborrows blogg.

4 handfasta tips på hur du minskar utgifterna för mat varje månad

Sammanfattning

Enligt SCB ökade matpriserna med cirka 20 procent mellan 2022 och 2023. En sådan snabb ökning har vi inte sett sedan 1950-talet. Att hålla koll på matutgifterna och hålla nere kostnaderna är en viktig del av hushållsekonomin för många familjer och individer. Mat är en nödvändighet, men det betyder inte att det måste kosta en förmögenhet varje månad. Med lite planering och kreativitet kan du minska dina matkostnader utan att kompromissa med kvaliteten på dina måltider. Här är fyra handfasta tips som kan hjälpa dig att spara pengar på maten varje månad.

 1. Gör en matbudget och handla med en lista
  En av de mest effektiva sätten att minska matkostnaderna är att skapa en matbudget och hålla sig till den. Innan du går och handlar, ta dig tid att planera dina måltider för veckan och skriv en lista över de ingredienser du behöver. Att handla utan en lista kan leda till impulsköp och överskridande av din budget. Genom att följa din lista kan du undvika att köpa onödiga varor och spara pengar på lång sikt.
 2. Utmana dig själv att äta billigare
  Det finns många sätt att äta hälsosamt och gott utan att spendera mycket pengar. Utmana dig själv att laga billigare måltider genom att använda prisvärda ingredienser som bönor, linser, grönsaker och billigare köttbitar. Recept som soppor, grytor och stir-fries är utmärkta alternativ eftersom de ofta använder prisvärda ingredienser och kan göras i stora mängder för att räcka flera dagar.
 3. Köp i bulk och utnyttja erbjudanden
  Att köpa livsmedel i bulk kan vara ett utmärkt sätt att spara pengar på lång sikt. Många livsmedel, som ris, pasta, och kryddor, har lång hållbarhet och kan köpas i stora mängder till ett lägre pris per enhet. Dessutom kan det löna sig att hålla utkik efter erbjudanden och rabatter på livsmedelsbutiker. Att köpa produkter när de är på rea eller använda kuponger kan hjälpa dig att spara en betydande summa pengar över tid.
 4. Minska matsvinnet
  Att minska matsvinnet är inte bara bra för miljön, det kan också hjälpa dig att spara pengar på maten varje månad. Försök att planera dina måltider så att du använder upp alla ingredienser innan de blir dåliga. Du kan också återanvända rester från en måltid till en annan genom att till exempel göra en sallad av överblivna grönsaker eller använda rester av kött i en gryta. Genom att vara medveten om ditt matsvinn kan du minska behovet av att köpa nya livsmedel och därmed spara pengar.

Att minska matutgifterna handlar om att vara medveten om dina köpvanor, planera i förväg och vara beredd att göra vissa kompromisser. Genom att följa dessa handfasta tips kan du spara pengar på maten varje månad utan att behöva ge upp kvaliteten eller njutningen av dina måltider.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2024-02-29 6:00
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist