Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Kvinna står och skriver på en glastavla med post-it lappar

Lönen du tar ut påverkar din personliga borgen som egenföretagare – detta ska du tänka på

Att driva eget företag kan vara en spännande och utmanande resa, och som företagare står du inför många beslut som kan påverka både din verksamhet och din personliga ekonomi. Enaspekt som ibland inte får tillräckligt med uppmärksamhet är hur den lön du tar ut från företaget kan ha direkta konsekvenser för din personliga borgen om du skulle vilja ta ett företagslån.


Lönens påverkan på din kreditvärdighet

När du tar ut lön från ditt företag speglar detta inte bara din personliga inkomst utan kan också påverka din kreditvärdighet. Banker och långivare tittar ofta på din inkomst när de bedömer din förmåga att återbetala lån eller skulder. Om du tar ut en för låg lön kan det ge intrycket av att du har en mindre stabil ekonomi, vilket kan påverka din möjlighet att få lån eller andra finansiella tjänster.


Balansera lön och företagets behov

Samtidigt är det viktigt att hitta en balans mellan den lön du tar ut och företagets behov. Att ta ut för mycket kan påverka företagets likviditet och tillväxtmöjligheter. Det är därför viktigt att noggrant utvärdera företagets ekonomiska hälsa och sätta en lön som är hållbar för både dig och ditt företag.

Spara för framtiden

En annan faktor att överväga är möjligheten att spara för framtiden. Genom att sätta av en del av din lön till pensionssparande eller andra investeringar kan du säkerställa din ekonomiska stabilitet på lång sikt. Detta kan också vara en viktig faktor när du ansöker om lån eller andra finansiella produkter.

Utmaningar för småföretag att få lån

I en finansieringsrapport från Företagarna framkommer det att småföretag i Sverige står inför svårigheter när det gäller att få lån. Rapporten avslöjar att utlåningen till hushåll är över 23 gånger större än till små- och medelstora företag. Detta riskerar att hämma tillväxten i Sverige.

Enligt Företagarnas chefsekonom Johan Grip är tillgången till krediter avgörande för småföretagsförmåga att investera och expandera. Rapporten visar dock att endast 37% av företagen har gjort någon form av investering det senaste året, och bland egen företagare är siffran så låg som 25%. För dem som behöver extern finansiering upplever cirka 44% det som svårt eller väldigt svårt att få lån.

 

På Toborrow förstår vi att varje företag är unikt och har sina egna specifika behov när det kommer till finansiering. Vi strävar efter att underlätta för våra kunder genom att erbjuda en transparent jämförelsetjänst för företagslån. Vi vet att varje steg i låneprocessen är viktigt, och vi finns här för att guida våra kunder genom varje steg på vägen.

 

Genom att använda Toborrow kan företagare få tillgång till flera lånealternativ från olika långivare. Vi hjälper våra kunder att jämföra räntor, villkor och andra relevanta faktorer för att säkerställa att de kan fatta välgrundade beslut. Vår målsättning är att göra låneprocessen smidig och transparent, och vi strävar efter att vara ett pålitligt stöd för företagare som navigerar genom den komplexa världen av företagsfinansiering.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2023-12-04 9:19
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist