Trustpilot four stars
Person ansöker om lån tillsammans med en borgensman för att få lägre ränta

Lån med borgensman - vad innebär det?

En borgensman är någon som skriver under borgen för en låntagare och därmed förbinder sig att betala låntagarens skuld, det vill säga själva lånet, om denna inte klarar av det ekonomiskt. 

‍För att bevilja ett lån kräver banken ibland en extra säkerhet. En sådan säkerhet kan vara en borgensman och det är borgensmannens förmåga att klara av omkostnaderna för lånet och dennes ekonomi som inger förtroende att låntagaren får tillbaka sina pengar. Är kreditprövningen av borgensmannen godkänd innebär det grönt ljus för långivaren att bevilja lånet som låntagaren ansökt om. 

Låntagaren går även under namnet gäldenär och ett lån som tas med borgensman kan kallas borgenslån. Innan långivaren, eller borgenären, kan godta en viss person som borgensman brukar det utföras en grundlig kreditprövning av borgensmannen. Då får långivaren reda på om borgensmannen faktiskt har en så pass stabil ekonomi som låntagaren hävdar. Genom att ange en borgensman för lånet ökar du dina chanser att få bra låneerbjudanden, men däremot kan en borgensman med låg kreditvärdighet inte alltid hjälpa dig till bättre villkor.

Begrepp att hålla koll på: 

  • En borgenär är fordringsägaren, det vill säga den som lånat ut pengar 
  • Gäldenären är den som står i skuld till borgenären 
  • Borgensman är någon som förbinder sig att betala gäldenärens skuld om denne är i obestånd att betala skulden

Att vara borgensman kanske låter riskfritt men när du går i borgen för ett lån hjälper du inte bara låntagaren att få bättre villkor, utan du har även ett borgensåtagande. Det innebär att om gäldenären inte kan betala eller skulle hamna i en ekonomisk kris eller liknande är det du som får ta över skulden och blir återbetalningsskyldig. Du bör alltså överväga noga innan du bestämmer dig för att gå i borgen för någon. 

Det här kallas också för enkel borgen, till skillnad från properieborgen måste alltså långivaren först göra allt i sin makt för att driva in pengarna från låntagaren innan denne kan kräva några pengar från dig som borgens

Properieborgen - vad är det?

Det innebär att borgensmannen har gått i borgen såsom för egen skuld. Det här en annan form av borgen som alltså innebär att borgenären kan kräva att borgensmannen betalar av lånet utan att behöva bevisa att gäldenären inte kan betala, det räcker med att det är någon betalning som inte har kommit in. 

En properieborgen kan likställas med att vara medlåntagare. Det här är ett stort åtagande och du bör endast gå i borgen åt folk du känner väl och kan lita på, såsom familj, släktingar och nära vänner.

Skillnad på medlåntagare och borgensman?

När du ansöker om ett lån hos Toborrow kan du ange en medlåntagare, det här är dock inte riktigt samma sak som en borgensman. Är du medlåntagare till lånet har ni samma ansvar för att betala tillbaka på lånet och som borgensman har bara långivaren rätt att kräva att du betala tillbaka om huvudlåntagaren inte kan.

Hos oss kan du ansöka om privatlån upp till 600 000 kr utan säkerhet och det behövs ofta ingen borgensman. När det kommer till företagslån kan det krävas upp till två borgensmän men ofta räcker det att du går i personlig borgen för lånet.

Borgensman för företag - hur funkar det?

När du är borgensman för ett företagslån kallas det att gå i personlig borgen. Personlig borgen är en slags säkerhet för företagslån, det innebär att du som privatperson får gå i god för företagets återbetalningsförmåga och att du tar över skulden om företaget inte kan betala. Det funkar alltså på ungefär samma sätt som borgensman för privatlån.

‍Ibland är det möjligt, eller till och med krävs att det finns flera borgensmän för att beviljas ett företagslån. Det här är för att bankerna ska kunna försäkra sig om att pengarna blir återbetalda och krävs oftare i de fall med höga belopp eller svag kreditvärdighet på företaget.

Skriven av
Magnus Ersson
Senast uppdaterad:
2024-05-15 9:23
Publicerad:
2024-05-15 9:25
Vilka är Toborrow?

Sedan 2014 har Toborrow strävat efter att fler företag enklare ska kunna växa med ett företagslån till en marknadsmässig ränta. På plattformen kan du som företag jämföra låneerbjudanden från flertalet kreditgivare och banker. Toborrow har sitt kontor i Stockholm men driver allt digitalt.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Tar ni endast en kreditupplysning vid min ansökan?

Ja, Toborrow är registrerad som låneförmedlare hos UC och därmed tas endast en kreditupplysning hos UC. Om du i ansökan även anger att personlig borgen kan erbjudas tas även personupplysning från UC.

Har du frågor om borgensman vid ansökan om företagslån?

Vi finns här för dina frågor och funderingar.

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist