Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Team diskuterar ökad försäljning till befintlig kunder efter att ha läst toborrows blogg

4 sätt att öka din försäljning till befintliga kunder

Sammanfattning

Att sälja till en befintlig kund är en kortare väg än att sälja in till en helt ny kund. Kunden vet vem du är och är förhoppningsvis redan nöjd över din tjänst eller produkt som du erbjuder. Det förtroende som arbetats upp över tiden och känslan för etablerade rutiner gör att många moment i säljprocessen försvinner. Vi har samlat tips på vad du kan tänka på för att göra din tjänst eller produkt attraktiv för kunden att köpa eller använda igen.

Det kostar upp till 7 gånger så mycket att skaffa en ny kund som att behålla en befintlig.

– Källa: KISSMetrics –

Befintliga kunder - din mest värdefulla tillgång

Försäljning anses ofta vara detsamma som att sälja till nya kunder. Försäljning är dock mycket mer än så, det handlar om att konsekvent attrahera, utveckla och behålla lönsamma kunder. Merparten av försäljning handlar alltså om arbetet med befintliga kunder. Här är våra tips för en ökad försäljning till den redan befintliga kunden:

Aktivera inaktiva kunder

Om du gräver lite grann i orderhistoriken kan du säkert upptäcka att vissa kunder har varit inaktiva ett tag. De har tidigare gjort affärer med ditt företag men av olika skäl inte köpt något på sistone. Att kontakta denna kundgrupp och undersöka varför så är fallet kan vara ett sätt att öka försäljningen.

Du kan till exempel göra detta genom ett telefonsamtal eller genom att mejla dem ett bra erbjudande. Om du till exempel driver en retsuarng med stor uteservering eller liknande där vintern är något av en lågsäsong. I sådana fall skulle du kunna skicka ett mail: “Vi saknar dig. Missa inte vår mysiga inneservering” Genom att dessutom skicka med en rabattkod skulle du förhoppningsvis kunna aktivera flera av de gamla kunderna. Dina kontakter skulle påminnas om ditt företag och att ni tidigare har gjort affärer tillsammans. Dessutom får de ett bra erbjudande som de gärna vill utnyttja.

Att försöka aktivera inaktiva kunder är ofta lågt hängande frukt. Det är nämligen 5-7 gånger billigare att behålla en befintlig kund än att skaffa en ny. Därför bör du försöka lägga lite tid på att återaktivera tidigare kunder. Detta är trots allt ett kostnadseffektivt sätt att öka försäljningen som kan ge en god avkastning. Om du känner dig osäker på huruvida det är värt att lägga ner tid och pengar på att göra detta kan du beräkna de olika kundernas livstidsvärde.

Lojalitetsprogram för återkommande kunder

Lojalitetsprogram är förenade med en viss kostnad. Därmed är detta inte det billigaste sättet att öka försäljningen till befintliga kunder. Det kan däremot vara ett av de mer effektiva tillvägagångssätten. Du kan göra detta på flera olika sätt. Till exempel kan du starta ett väldigt strukturerat lojalitetsprogram drivet av en digital plattform. Detta är det smidigaste sättet om du driver en e-handel. Men om din verksamhet är mer lokal och fysisk kan du gärna börja med att erbjuda dina kunder klippkort. Du kan exempelvis erbjuda en rabatt på det sjunde köpet. Kostnaden för ett enklare lojalitetsprogram är minimal. Du behöver egentligen bara köpa in eller tillverka klippkort samt bekosta den hägrande rabatten.

Därför är återkommande kunder mer lönsamma än nya

Skälet till varför det är mer effektivt att öka försäljningen till befintliga kunder är enkel: lojala kunder är mer lönsamma. För att attrahera nya kunder behöver du nå ut till breda målgrupper och tävla med dina konkurrenter om deras gunst. Detta innebär att du får en lägre avkastning på det kapital som du använder för att locka till dig nya kunder. Det är helt enkelt lättare att få befintliga kunder som redan känner till ditt företag och dess utbud att spendera pengar. Dessutom är de ofta benägna att lägga lite mer pengar på sina inköp.

Samtidigt är det viktigt att understryka att ditt företag ändå bör ta in löpande kunder regelbundet för att bredda kundbasen och öka försäljningen.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2023-12-07 7:00
Publicerad:
2024-04-10 14:33

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist