Trustpilot four stars
Kvinna planerar sina inköp inför sommaren efter att ha läst Toborrow blogg
Företagsekonomi

Förbered ditt företag för sommaren- tips inför en ökad och minskad försäljning

Sammanfattning

Sommaren är en tid av förändringar för många företag. För vissa innebär det en rusning i försäljningen, medan andra upplever en lugnare period. Oavsett vilken bransch du är i, är det viktigt att förbereda ditt företag för de unika utmaningar och möjligheter som sommaren för med sig. Här är några strategier för att hantera både ökad och minskad försäljning under sommarmånaderna, samt finansieringsalternativ som vi på Toborrow erbjuder som kan stödja ditt företag.

För företag där försäljningen ökar

Personalplanering

  • Anställ sommarvikarier: Säkerställ att du har tillräckligt med personal för att hantera den ökade efterfrågan. Anställ temporär personal eller sommarvikarier.
  • Schemaläggning: Planera arbetsscheman noggrant för att undvika övertid och utbrändhet bland dina anställda.

Lagerhantering

  • Öka lagernivåerna: Förbered ditt lager genom att öka beställningarna av populära produkter. Detta minskar risken för att produkterna tar slut när efterfrågan är som högst.
  • Samarbeta med leverantörer: Kommunicera med dina leverantörer om den förväntade ökningen på efterfrågan så att de kan anpassa sina leveranser därefter.

Marknadsföringsstrategi

  • Sommarkampanjer: Utforma specifika marknadsföringskampanjer riktade mot sommaren. Använd sociala medier, e-postutskick och andra kanaler för att nå dina kunder.
  • Erbjudanden och rabatter: Locka kunder med sommarerbjudanden och rabatter för att öka försäljningen ytterligare.

Kundservice

  • Förbättrad support: Förbered ditt kundserviceteam för en ökning i kundförfrågningar. Se till att de är informerade om alla sommarkampanjer och aktiviteter och redo att hantera en högre arbetsbelastning.
  • Proaktiva meddelanden: Informera dina kunder om förväntade leveranstider och eventuella förseningar på grund av hög efterfrågan.

Finansieringsalternativ

  • Factoring: Om ditt företag upplever kassaflödesproblem på grund av fördröjda kundbetalningar, kan factoring vara ett bra alternativ. Genom att sälja dina fakturor till ett factoringbolag får du tillgång till likvida medel snabbare.
  • Leasing: För inköp av utrustning som krävs för att hantera den ökade efterfrågan kan leasing vara ett kostnadseffektivt alternativ. Istället för att köpa dyr utrustning direkt, sprids kostnaden över tid.
  • Företagslån: Om du behöver extra kapital för att öka lagernivåerna eller anställa mer personal kan ett företagslån vara en lösning. Många banker och finansiella institutioner erbjuder förmånliga lånevillkor för växande företag.

För företag där försäljningen minskar

Personalhantering

  • Flexibla arbetstider: Erbjud flexibel arbetstid eller distansarbete för att behålla personalens engagemang under en lugnare period.
  • Kompetensutveckling: Använd den lugnare perioden för att utbilda och utveckla dina anställdas färdigheter.

Kostnadsbesparingar

  • Reducera lager: Minska lagernivåerna för att undvika onödiga kostnader för lagerhållning. Fokusera på att sälja ut gamla lagerprodukter.
  • Effektivisera driften: Gå igenom dina driftkostnader och se var du kan göra besparingar utan att kompromissa med kvaliteten på dina tjänster eller produkter.

Marknadsföringsstrategi

  • Planera framåt: Använd tiden för att planera framtida marknadsföringskampanjer och strategier. Analysera vad som fungerat bra tidigare och vad som kan förbättras.
  • Underhållande innehåll: Skapa engagerande innehåll som håller dina kunder intresserade även under en lågkonjunktur. Detta kan inkludera blogginlägg, nyhetsbrev och sociala medier-inlägg.

Kundvård

  • Relationsbyggande: Använd den lugnare perioden för att bygga starkare relationer med dina befintliga kunder. Följ upp med dem, fråga om feedback och erbjud personlig service.
  • Loyalitetsprogram: Introducera eller förbättra ditt lojalitetsprogram för att uppmuntra återkommande affärer när försäljningen tar fart igen.

Finansieringsalternativ

  • Factoring: Även under perioder med minskad försäljning kan factoring hjälpa till att förbättra kassaflödet genom att omedelbart frigöra medel från dina kundfakturor.
  • Leasing: Om du behöver byta ut eller uppdatera utrustning, men vill undvika stora utlägg, kan leasing vara ett bra sätt att sprida kostnaderna över en längre tid.
  • Företagslån: För att täcka löpande kostnader eller investera i marknadsföring under en lugnare period kan ett företagslån vara ett bra alternativ för att säkerställa att ditt företag håller sig flytande.

Planeringen är viktigast

Oavsett om ditt företag förväntar sig en ökning eller minskning i försäljningen under sommaren, är det viktigt att förbereda sig i god tid. Genom att planera personalresurser, hantera lager, anpassa marknadsföringsstrategier och fokusera på kundservice, samt använda lämpliga finansieringsalternativ, kan du säkerställa att ditt företag står starkt genom sommarmånaderna. Anpassa dina strategier efter dina specifika behov och dra nytta av sommaren för att både växa och stärka ditt företag.

Porträtt av Magnus på Toborrow
Skriven av
Magnus Ersson
Senast uppdaterad:
2024-05-31 13:29
Publicerad:
2024-05-31 13:30
Dela det här inlägget
Vilka är Toborrow?

Sedan 2014 har Toborrow strävat efter att fler företag enklare ska kunna växa med ett företagslån till en marknadsmässig ränta. På plattformen kan du som företag jämföra låneerbjudanden från flertalet kreditgivare och banker. Toborrow har sitt kontor i Stockholm men driver allt digitalt.

Vilka är grundkraven för att beviljas ett lån?

Företaget måste vara aktivt och registrerat i Sverige. För att kunna göra en ansökan om företagslån på Toborrow behöver du ha en ledande roll i företaget såsom VD, ledamot eller suppleant i företagets styrelse. När du, vid din ansökan, identifierar dig med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och på så sätt göra ansökan snabb och enkel.

Hur mycket kan jag låna till mitt företag?

Du kan ansöka om lån från 30 000 kr upp till 20 000 000 kr. Hur mycket ditt företag kan låna avgör våra långivare utifrån sin interna riskbedömning baserat på företagets ekonomiska situation. Via Toborrow kan du ansöka om lån upp till 20 miljoner kronor.

Vi finns här för dig så att du kan välja rätt finansieringsalternativ till ditt företag!
Kontakta oss

Har du frågor om företagslån, leasing eller factoring? Våra kreditspecialister finns här för dig.

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditspecialist Magnus som gärna hjälper dig förbereda din ansökan
Magnus Ersson

Kreditspecialist