Trustpilot four stars
Företagare ser över sina kunders fakturor och överväger att söka factoring
Företagsekonomi

Factoring- En väg till snabbare tillväxt för ditt företag

I en tid där snabb tillgång till kapital kan göra stor skillnad, letar många företag efter effektiva sätt att förbättra sitt kassaflöde och stödja sin tillväxt. En sådan lösning som har blivit allt mer populär är factoring. Men vad är factoring, och hur kan det gynna ditt företag? I den här artikeln kommer vi att utforska för- och nackdelarna med factoring och hur det kan hjälpa ditt företag att växa.

Vad är Factoring?

Factoring innebär att ett företag säljer sina kundfakturor till en tredje part, även kallat fakturabelåning, mot omedelbar betalning av en stor del av fakturabeloppet. Denna process gör det möjligt för ditt företag att snabbt få tillgång till pengar utan att behöva vänta på att kunderna betalar sina fakturor.

Fördelar med Factoring

 1. Förbättrat kassaflöde
  Den mest uppenbara fördelen med factoring är förbättrat kassaflöde. Genom att sälja fakturor kan företag omedelbart få tillgång till pengar som annars skulle vara bundna i kundfordringar.

 2. Snabb tillgång till kapital
  Factoring ger snabb tillgång till kapital, vilket kan vara avgörande för företag som behöver finansiera dagliga verksamheter, betala leverantörer eller investera i tillväxtmöjligheter.

 3. Ingen ny skuld
  Eftersom factoring inte är ett lån, tillkommer ingen ny skuld i företagets balansräkning. Detta kan vara fördelaktigt för företag som redan har hög skuldsättning eller som vill undvika att belasta sin kredit.

 4. Risköverföring
  Factoringföretaget tar över risken för kundernas betalning. Detta kan vara särskilt värdefullt för företag som har kunder med varierande betalningsbeteenden.

 5. Förbättrad kreditkontroll och Administration
  Factoringföretag erbjuder ofta tjänster som inkluderar kreditkontroll och fakturahantering, vilket kan minska den administrativa bördan för ditt företag. Den tiden du får över kan du istället använda på annat håll.

Nackdelar med factoring

 1. Kostnader
  Factoring är inte gratis. Avgifterna kan vara olika, särskilt om dina kunder har dålig kreditvärdighet eller betalar sina fakturor sent. Detta kan minska din vinstmarginal.

 2. Kundrelationer
  När ett factoringföretag tar över hanteringen av dina fakturor, kan det påverka dina relationer med kunderna. Kunder kan reagera negativt på att behöva betala en tredje part.

 3. Begränsningar på vilka fakturor som kan säljas
  Det är inte alla fakturor som kan säljas till ett factoringföretag. Ofta finns det begränsningar baserat på kundernas kreditvärdighet och fakturans ålder.

Sälj företagets fakturor - öka likviditeten

 1. Expansion av verksamheten
  Med förbättrat kassaflöde kan ditt företag investera i nya projekt, expandera sina tjänster eller produkter och ta tillvara på nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på kundbetalningar.

 2. Förbättrade leverantörsförhållanden
  Genom att ha tillgång till kontanter kan företag betala sina leverantörer snabbare och potentiellt förhandla fram bättre villkor, såsom rabatter för snabb betalning.

 3. Minskad finansiell stress
  Med stabilt kassaflöde kan företag bättre hantera ekonomiska svackor och oförutsedda utgifter, vilket minskar den finansiella stressen och gör att företagsledare kan fokusera på strategisk tillväxt.

 4. Konkurrensfördel
  Företag med starkt kassaflöde är ofta i en bättre position att konkurrera på marknaden. De kan till exempel investera i marknadsföring, anställa ny personal eller utveckla ny teknik snabbare än konkurrenterna.

Förbättra ditt kassaflöde med fakturabelåning

Factoring kan vara ett kraftfullt verktyg för företag som vill förbättra sitt kassaflöde och stödja sin tillväxt. Som med alla finansiella lösningar är det viktigt att noggrant överväga både fördelar och nackdelar samt att välja en pålitlig partner. Genom att förstå hur factoring fungerar och hur det kan integreras i din verksamhetsstrategi kan ditt företag dra nytta av denna flexibla finansieringslösning och växa på ett hållbart sätt.

Om du är intresserad av att lära dig mer om hur factoring kan hjälpa ditt företag, eller om du vill diskutera andra finansieringsalternativ som leasing eller företagslån, är du välkommen att kontakta oss på Toborrow. Vi är här för att hjälpa ditt företag till rätt finansiering.

Skriven av
Magnus Ersson
Senast uppdaterad:
2024-05-16 19:57
Publicerad:
2024-05-21 13:02
Hur ansöker jag om factoring på Toborrow?

Du ansöker digitalt på Toborrow. Oavsett om ditt factoring behov endast är för 1 eller 100 fakturor kan vi hjälpa dig hitta en långivare som passar. För att matcha dig rätt är det bra att lämna så mycket information som möjligt. Vi förmedlar din ansökan och långivarna svarar på din förfrågan och kommer med ett erbjudande. Du kan jämföra erbjudandena och välja det bästa för just ditt företag. Pengarna betalas ut löpande när du använder dig av factoringtjänsten.

Vad krävs för att jag ska kunna ansöka om factoring?

För att ditt företag ska vara berättigat att ansöka kräver våra långivare och banker att företaget har varit verksamt i minst 3 månader och är registrerat i Sverige. Dessutom måste företaget ha en specifik bolagsform, såsom Aktiebolag, Enskild firma, Kommanditbolag, BRF eller HB. Det får inte heller ha några aktiva skulder hos Kronofogden. Dessutom måste det finnas en registrerad verklig huvudman, och den som ansöker måste vara firmatecknare för företaget eller VD.

Vad finns det för andra lån på Toborrow?

Vi på Toborrow har samlat flera partners för att kunna erbjuda dig den finansiering som passar ditt företag bäst. Du kan läsa mer om alla våra finansieringsmöjligheter här.

Vi hjälper dig till rätt finansiering!

Har du frågor om factoring eller kanske någon annan lösning till ditt företag? Vi hjälper dig!

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist