Trustpilot four stars
Trustpilot four stars
Företagare. glas efter att ha fått mer likviditet. i kassan efter ett factoring lån via Toborrow

Factoring- En smart lösning för att förbättra företagets likviditet

Att hantera kassaflödet är en viktig utmaning för många företag. Väntan på kundbetalningar kan vara frustrerande och kan påverka företagets förmåga att växa och expandera. Men det finns en lösning som kan hjälpa företag att få betalt snabbare och förbättra sin likviditet - factoring.

Fakturaköp eller fakturabelåning?

Factoring är en finansieringslösning där företag säljer sina fakturor till factoringbolag för att få betalt direkt istället för att vänta på kundbetalningar. Factoringbolaget tar över kreditrisken och ansvarar för att driva in obetalda fakturor. Det finns två typer av factoring, fakturaköp och fakturabelåning.

Vid fakturaköp köper factoringbolaget fakturorna och tar över allt administrativt arbete vid utebliven betalning. Detta innebär att företaget inte behöver oroa sig för att driva in betalningar eller hantera kreditrisker. Vid fakturabelåning tar företaget ett lån med fakturorna som säkerhet och ansvarar själva för att driva in betalningar. Båda lösningarna kan hjälpa företag att förbättra sin likviditet och kassaflöde.

Jämför för att hitta rätt factoringlösning

När du jämför olika factoringlösningar är det viktigt att ta hänsyn till ditt företags specifika behov och mål. Vad som fungerar bäst för ett företag kanske inte passar ett annat. Genom att noggrant utvärdera och jämföra dessa aspekter kan du fatta ett beslut om vilket factoringbolag som är bäst lämpat för din verksamhet och dina finansiella mål.

Avgifter och kostnader – Det första och kanske mest uppenbara att jämföra är de avgifter och kostnader som varje factoringbolag tar ut. Det kan inkludera faktureringsavgifter, kreditkontrollavgifter och rabatterade belopp som factoringbolaget tar när de köper dina fakturor. Se till att du förstår hur dessa avgifter påverkar din totala kostnad och hur de jämför sig med andra faktureringsalternativ, som traditionella lån.

Finansieringshastighet – Ett annat viktigt kriterium är hur snabbt du kan få tillgång till pengarna när du säljer dina fakturor. Jämför olika factoringbolags tidslinjer och se vilket som kan erbjuda den snabbaste likviditeten som passar din verksamhets specifika behov.

Flexibilitet – Några factoringbolag erbjuder mer flexibla lösningar än andra. Du vill ha en lösning som passar din företagsmodell och tillåter dig att sälja fakturor enligt dina behov. Det kan vara viktigt att kunna välja om du säljer enskilda fakturor eller hela portföljer.

Kundhantering – Factoringbolaget kommer att interagera med dina kunder när det gäller att hantera fakturering och inkassoprocedurer. Se till att de har en professionell och kundorienterad approach eftersom detta kan påverka ditt företags rykte.

Kundkreditvärdering – Kontrollera hur noggrant factoringbolaget genomför kreditkontroller på dina kunder. Detta är avgörande för att minska risken för obetalda fakturor.

Överenskomna belopp – Var noga med att klargöra hur mycket av fakturavärdet du kommer att få i förskott. Detta kan variera mellan factoringbolag och kan ha en stor inverkan på din likviditet.

Kontraktsvillkor – Läs noggrant igenom kontraktsvillkoren och förstå dem innan du går vidare med en factoringlösning. Se till att du är medveten om eventuella låsningar och villkor som kan påverka din förmåga att ändra eller avsluta avtalet om du behöver.

Snabbare betalt - förbättrad likviditet

Genom att använda factoring kan företag få betalt snabbare och förbättra sin likviditet. Detta kan hjälpa företag att växa och expandera, samtidigt som man minskar risken för obetalda fakturor. Factoring är en smart lösning för att förbättra företagets likviditet och säkerställa ett stabilt kassaflöde.

Skriven av
Senast uppdaterad:
2024-04-12 10:14
Publicerad:
2024-04-15 10:04

Öppettider

Mån-Fre:
09-12 och 13-17

Vi svarar oftast inom 1 minut!

08-520 017 30
STARTA CHATTEN

eller

STARTA CHATTEN
Bild på Toborrows kreditchef som kan hjälpa dig om du har frågor

Magnus Ersson

Kreditspecialist